Gastroenteroloji Kliniğimiz..
Gastroenteroloji kliniğimiz 26 yatak kapasitesi; 1 Akademik, 2 Uzman Hekim ve 10 klinik Hemşiresiyle A/Blok 2. Katta hastalarımıza sağlık hizmeti vermektedir.
Klinikte sindirim sistemi hastalıklarının tanı ve tedavisi yapılmaktadır. Bu kapsamda yemek borusu, mide, ince ve kalın bağırsaklar, karaciğer, safra kesesi ve pankreas ile bu organlarda oluşan hastalıklar Gastroenteroloji Kliniğimizin çalışma alanlarıdır.
- Mide Botoks Uygulanması:
Mideye Botilinum toksin (botoks) uygulanması; endoskopik yöntem ile midenin belirli bölgelerine Botilinum toksin A enjekte edilmesi esasına dayanan bir kilo verdirme yöntemidir. Bu yöntemde mide kaslarının kasılması sınırlandırılarak mide boşalma süresi gecikir ve hastada iştah kaybı elde edilir. Botoksun diğer bir etkisini de mideden salgılanan, açlığı uyaran gyrelin hormonunu azaltarak göstermektedir.
İleri Endoskopik İşlemler;
- ERCP - Endoskopik retrogradkolanjiyopankreatografi (Safra ve pankreas kanalının endoskopik olarak tetkiki ve tedavisi):
ERCP, safra ve pankreas kanallarının endoskopik yöntemlerle incelenmesi işlemidir. ERCP işleminde ağız yoluyla mideden geçilerek, ince bağırsağa girilmekte ve oradan da safra ve pankreas kanallarına ulaşılmaktadır. Her iki kanalın filmleri çekilerek, hastalık nedeni (taş, tümör vb.) saptanmaktadır. Tıkanıklığa yol açan durum anlaşıldıktan sonra “balon” ya da “basket” denilen araçlarla taş çıkartılmaktadır. Aynı işlem esnasında darlıklara stent yerleştirilmesi gibi tedaviye yönelik girişimler de uygulanabilmektedir.
- Endoskopik Ultrasonografi (EUS) / EUS Eşliğinde Girişimsel İşlemler
Endoskopik ultrason (EUS), sindirim sisteminin alt tabakalarının da incelenebildiği, biyopsi ve tümörlerde evreleme yapılabildiği bir yöntemdir.
Endoskopik ultrason yönteminin en çok kullanıldığı alanlardan biri de pankreas hastalıklarıdır. Pankreasın kistik ve solidnodülleri, bu yöntemle ayrıntılı olarak görüntülenebilmekte, gerekirse biyopsi alınabilmektedir. Böylelikle pankreas kanserinin erken tanısı sağlanabilmektedir.
Ayrıca safra kanalındaki taşlar da bu yöntemle saptanabilmektedir ve ünitemizde aynı seansta taşların çıkarılabilmesine yönelik ERCP işlem de yapılabilmektedir. Bu sayede hasta tek bir anestezi seansı ile hem tanı hem de tedavisi şansına sahip olmaktadır.
- Dilatasyon (genişletme) ve stent (plastik ya da metal yapay kanal) işlemleri
Özellikle Onkoloji hastalarında tümörlere bağlı gastrointestinal sistem de gelişen darlık ya da tıkanıklıklarda ya da cerrahi işlemler sonrasında gerekli hastalaradilatasyon vestent uygulamaları Kliniğimizde başarılı bir şekilde yapılabilmektedir.
Diğer Tanısal İşlemler;
Hepatit ve diğer karaciğer hastalıklarında karaciğer parankiminden ya da karaciğerdeki tümörden ultrason altında lokal anestezi ile parça alınması işlemidir.Bu sayede hastaların tanıları ve tedavi süreci planlanabilmektedir.
Hastane Başhekimimiz Doç. Dr. Turhan TOGAN “ Halkımızda sağlık okuryazarlığı farkındalığının arttırılması ve kurumuzda faaliyet gösteren tüm kliniklerimizin çalışmaları ve özellikli çalışmalarının anlatıldığı klinik tanıtımlarımızın ikincisi Gastroenteroloji kliniğimiz. Halkımıza sağlığının korunması ve sürdürülebilmesi için ulusal sağlık politikaları ve stratejilerine uygun, modern cihazlarla, kaliteli,hasta ve çalışan güvenliğinden ödün vermeden güvenli ve sürdürülebilir sağlık hizmeti sunumu çalışmalarımız artarak devam etmektedir.”dedi.