28 Temmuz Dünya Hepatit Günü
28 Temmuz 2023

 

Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi ve Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji  Uzmanı Prof. Dr. Turhan Togan, 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü kapsamında bilgilendirmelerde bulundu.

Hepatit karaciğer dokusunun iltihabı olarak bilinmektedir. Bu iltihaba otoimmün reaksiyonlar, virüsler ve çeşitli kimyasal ajanlar neden olabilmektedir. Hepatit etyolojisinde  A, B, C, D ve E gibi adlandırılan beş ana hepatiti virüs türü yer almaktadır. Bu türlerin hepsi karaciğer rahatsızlığına yol açmaktadır. Genellikle bulaşma yolları, hastalığın şiddeti, coğrafi dağılımı ve önleme yöntemleri gibi her biri  farklı özelliklere sahiptirler.

Hepatit A ve E için en sık bulaş kaynağı fekal ve oral yoldan olmaktayken, B, C ve D için en sık bulaş kontamine kan ve kan ürünleri kullanılması, yine kontamine ekipman kullanılarak yapılan cerrahi tıbbi işlemler, doğum sırasında anneden bebeğe ve cinsel temas yoluyla olmaktadır.

Hepatit A ve E de korunmak için kirli su kullanılmaması, tükettiğimiz besinlerin temizliği ve hijyeni önem arz etmektedir. Hepatit A virüsü aşı ile korunmanın mümkün olduğu türüdür. Aşı 0. ve 6. ay  olmak üzere 2 doz olarak uygulanmaktadır.

Hepatit E bulaş şekli ve kliniği Hepatit A ile benzer olmakla birlikte özellikle gebelerde ciddi tablolara neden olmaktadır. Gebelikte son 3 ayda düşük riskini arttırmaktadır. Aynı zamanda ciddi karaciğer yetmezliği tablosu ve buna bağlı ölüm gelişebilmektedir. Hepatit E için özgün bir tedavi ve aşılaması bulunmamaktadır.

Hepatit B ve C özellikle kronikleşme gösteren hepatit etkenleridir. Karaciğer sirozu, karaciğer kanseri ve viral hepatit kaynaklı ölümlerin en yaygın nedenidirler. Hepatit B için aşılama ve güncel etkin tedavi seçenekleri mevcuttur. Hepatit B aşılaması 0., 1. ve 6. Aylarda uygulanmaktadır. Hepatit B olan hastalarda aynı zamanda defektif bir virüs olarak adlandırılan Hepatit D enfeksiyonu da gözlemlenmektedir. Hepatit D virüsü tek başına enfeksiyon etkeni değildir. Hepatit tablosuna neden olması için Hepatit B virüsüne ihtiyaç duyar. Hepatit C için etkin bir aşılama şeması bulunmamaktadır. Şuan güncel olarak Hepatit C için etkin tedavi seçenekleri mevcuttur.

Dünya sağlık örgütünün güncel verisine göre 354 milyon insan Hepatit B ve C ile yaşamaktadır. Bu taşıyıcı ve kronik enfeksiyona bağlı zamanla, siroz ve kanser riski artmaktadır. Aynı zamanda insanlar arasında bulaşma riskini de taşımaktadır. Bu nedenle öncellikle bulaş önlemlerine dikkat edilmelidir. Aşılama takvimlerine uyulmalıdır. Hepatit gelişen hastalarda uygun şekilde tedavi yapılmalıdır. Bu sayede Hepatit tablosunun yayılması engellenmelidir. Her yıl 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü bu önemli sağlık sorununa dikkat çekmek için hepatit B virüsünü (HBV) keşfeden ve  virüs için ilk hepatit B aşısını geliştiren Dr. Baruch Blumberg'un doğum günü olarak kutlanmaktadır.

“Sadece bir hayatımız ve sadece bir karaciğerimiz var.”

Hepatitin tedavi edilebilir ve aşıyla önlenebilir bir hastalık olduğunu unutmadan, karaciğer sağlığının korunması için;

Alkol tüketimi azaltmalı,

Aşılama programlarına uyulmalı,

Sağlıklı bir kiloya ulaşılmalı ve korunmalı,

Uzun süredir hemodiyalize giren hastalar, yüksek tansiyonu ve diyabeti olan hastalar,  damar içi ilaç kullananlar, birden fazla cinsel partneri bulunanların, düzenli kontrollerini aksatmamaları oldukça önemlidir.