Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Manevi Destek Birimi.. ​
27 Aralık 2022

Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Manevi Destek Birimi..

 

“Manevi Destek Güç Verir”

MANEVİ DESTEK BİRİMİ

Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık tesislerindeki hasta, hasta yakınları ve hastane personelinin kendi talepleri çerçevesinde, içinde bulundukları özel şartlar da göz önünde bulundurularak onlara dini konularda danışmanlık/rehberlik yapmak, moral, motivasyon ve manevi destek hizmeti sunmak amacıyla oluşturulmuş birimdir.

Ø  Yatan hasta, hasta yakını ve hastane personeline hizmet verir.

Manevi Destek ve Rehberlik Birimi görevlilerimiz Hüseyin ÇÖP ve Nagehan AKGÜMÜŞ’dür. HAFTADA 4 gün (pazartesi, salı, çarşamba ve perşembe) olmak üzere; 09:00 – 16:00 saatleri arasında hizmet vermektedir. Manevi Destek Birimi Dahili Numara: 5888 – 5891

Ø  Manevi Destek/Danışmanlık ve Rehberlik Nedir?

            Danışanların inanç dünyalarının hayatlarına etkilerini bilmelerine yardımcı olma sürecini; danışanların din veya maneviyatla ilişkilendirdiği sorunlarıyla başa çıkmalarında bütüncül bir yaklaşımla modern danışma teknikleri ile dini ve manevi yöntemleri birlikte kullanan; problemi konusunda danışanların hedeflerine ulaşmalarını sağlamak maksadıyla yapılan danışmanlık hizmetini ifade eder.

Ø  Manevi Destek Uzmanı/Manevi Danışman Kimdir?

            Manevi Danışman, yetkisi dahilinde ve tanımlanmış görev talimatlarına göre; farklı yaşam dönemlerindeki bireylerin din veya maneviyatla ilişkilendirdiği sorunlarıyla başa çıkma süreçlerinde bütüncül bir yaklaşımla modern danışma teknikleri ile dini ve manevi yöntemleri birlikte kullanan; problemi konusunda danışanların hedeflerine ulaşmalarını sağlamak maksadıyla bireyle ve grupla manevi danışmanlık ve rehberlik hizmetlerini sunan ve mesleki gelişim faaliyetlerini yürüten nitelikli kişidir.

Ø  Manevi Destek Ne Değildir?

Manevi Destek Hiçbir Mesleğin Alternatifi DEĞİLDİR…

Manevi Destek personeli psikolog, psikiyatrist, sosyal bakımcı ve diğer sağlık personelinden meslek ve alan olarak ayrılır, ancak sağlık personeli ile birlikte multidisipliner bir yaklaşımla hizmet verir. Manevi Destek hizmetinin kendine has metot ve uygulamalarıyla sınırlılıkları vardır.

Manevi Destek Biriminin vereceği manevi moral destek olup,

Seninleyiz Yanındayız Yalnız değilsin; Sen bizim için değerlisin!.

Süreci atlatmanda elimizden geleni yapacağız İyileşmen için dua ediyoruz..

MANEVİ DESTEK/DANIŞMANLIK TEMEL İLKELERİ

1.      Sağlık Personeli ile multidisipliner (holistik - bütüncül) bir yaklaşımla hizmet verir.

2.      Talep eden kişinin ihtiyacı ve beklentisi doğrultusunda sonuca birlikte ulaşılır.

3.      Manevi destekte gizlilik esastır. Kişisel bilgiler üçüncü şahıslarla kesinlikle paylaşılmaz.

4.      Manevi destekle ilgili olmayan konular, ilgili uzmanlara ve hastane yetkililerine yönlendirilir.

5.      Hastalığa odaklanmak yerine, hastalıktan öğrenilebilecek manevi çıkarımlar hakkında hasta ve hasta yakını bilgilendirilir. Hastanın hayata karşı olumlu bir tutum geliştirilmesine katkı sağlanır vb.

“Sağlık için manevî ihtiyaçlar, vücudu meydana getiren fizikî organlar kadar önemli bir unsurdur. Hepimizin gözlemlediği fizikî durum, zihnimizi ve ruhumuzu etkileyebilir.”

(Florence Nightingale)

Başhekim Doç. Dr. Turhan TOGAN “Tüm bu bilgilerin ışığında Manevi Destek Birimimiz önemli bir ihtiyacı tamamlamış olup kurumumuzda pazartesiden perşembeye haftanın 4 günü hizmet vererek, klinikleri dolaşıp, ziyaret ederek gerekse de ilgili kliniklerin sorumluları tarafından talep üzerine aranarak hasta, hasta yakını ve sağlık personelimize ihtiyaç duydukları manevi desteği sağlamaktadırlar. Bu sayede hem moral ve motivasyon bularak olumsuz duygu ve düşüncelerden uzaklaşan hastalarımızın tedavi süreçleri iyileşme yönünde daha olumlu seyrediyor hem de mesai arkadaşlarımızın verimliğini arttıracak çalışmalar yapılmaktadır. ”dedi.

  • WEB RESİM 6.JPG
  • WEB RESİM 5.JPG
  • WEB RESİM 4.JPG
  • WEB RESİM 3.jpg
  • WEB RESİM 2.JPG
  • WEB RESİM 1.JPG