Çocuk Endokrinoloji Kliniğimizde; Tip 1 Diyabetli Çocuklarımıza İnsulin İnfuzyon Pompası ve Sürekli Şeker Ölçüm Cihazı Takılması..
22 Aralık 2022

 

Çocuk Endokrinoloji Kliniğimizde; Tip 1 Diyabetli Çocuklarımıza İnsulin İnfuzyon  Pompası  ve Sürekli Şeker Ölçüm Cihazı Takılması..

Çocuk Endokrinoloji Kliniğimizde Tip 1 diyabetli çocuk ve gençlere insulin infuzyon  pompası  ve şeker ölçüm sensör cihazları takılıp gerekli kontrolleri yapılmakta ve çocukların uygun tedavi  dozları ayarlanmaktadır.

Tip 1 diyabetli çocukların parmaklarını delmeden, cilt altına yerleştirilen sensör sayesinde günde 288 kez şeker düzeyi ölçümü yapılabilmesine olanak sağlayan bu cihaz ile yaşam konforları artmakta minik parmakları daha az delinmektedir.

İnsulin infuzyon pompası ise cilt altına yerleştirilen katater ile vücuda tüm gün düzenli olarak insülin sağlayan ideal bir tedavi yöntemidir. Tip 1 diyabetli bireylerde hem günde 4 kez enjeksiyon yapma ihtiyacını ortadan kaldırarak, hem de günün farklı saatlerinde diyabetlinin ihtiyacına göre farklı dozlarda insulin gönderilmesine olanak sağlayarak diyabet takibini kolaylaştırmakta, daha esnek bir yaşama izin verip kan şekeri dalgalanmalarını azaltmaktadır.

Tip 2 diyabette sağlıklı beslenme ve yapılan düzenli fiziksel aktivite ile bireyler diyabetlerini daha kolay kontrol edebilmekteyken; Tip 1 diyabetli bireyler ömür boyu insülin hormonunu yerine koymak için dışarıdan almak zorundadır. Dolayısı ile insulin tip 1 diyabetli bireyler için hayati öneme sahiptir.

Tip 1 diyabetli çocukların her yemek öncesi 3 kez ve gece yatmadan önce 1 kez olmak üzere günde en az 4 kez yapılacak insülin dozlarına karar vermek için glikoz düzeyinin bilinmesi gerekir.

Bunun yanında aileler, çocukların diyabet kontrolü daha iyi sağlamak için hem yemek öncesi, hem yemekten sonra olmak üzere bazen günde 10-15 kez çocuklarının parmaklarını delerek kan şekerlerini ölçerler. Ayrıca tip 1 diyabetlilerde glikoz bazen beklenmedik şekilde düşer ve bilinç kaybına yol açan şiddetli düşüklükler de görülebilir. Bu durumu önceden bilmek, hiç olmazsa hemen glikozu ölçüp gereğini yapmak çok önemlidir.

Son yıllarda gelişen teknolojiyle birlikte diyabette sensör adı verilen, doku sıvısından, her beş dakikada bir, günde 288 kez, sürekli glikoz ölçen sistemler kullanılmaya başlandı. Diyabetli çocukları olan aileler sensörler sayesinde psikolojilerinin düzeldiğini, normalleşebildiklerini, çocuklarını güvenle okula gönderebildiklerini, glikoz düşüklüğü ve buna bağlı bayılma korkusundan kurtulduklarını ve çocukların diyabetlerinin kontrol altına alınabildiğini ifade ettiler. Yine günümüzde en ideal insulin verme yöntemlerinden biri olan sensör destekli insulin infuzyon pompaları ile diyabetli bireyler diyabet takiplerini çok daha rahat yapabilmektedir. Düzenli takipler ile şeker düşüklüğü ve şeker yüksekliği yaşama oranları azalmaktadır. Aileler özellikle geceleri şeker düşme korkusu olmadan daha rahat bir yaşam sürmektedirler.

Tip 1 Diyabet, diyabetli çocuk ve ebeveynlerinin tanı anından itibaren yaşam boyunca sürdürmeleri gereken tekrar eğitimleri, özenli ve yakın takip ile yönetebilecekleri bir süreçtir. Tip 1 diyabet yönetim bileşenlerini insülin tedavisi, sağlıklı beslenme, fiziksel aktivite, kendi kendine izlem, multidisipliner yakın takip ve hemşirelik yaklaşımı oluşturur. 



  • Web resim 4.jpeg
  • Web resim 3.jpeg
  • web resim 2.JPG
  • Web resim 1.JPG