Çocukların Korozif Madde Maruziyetinden Korunması..
Çocuk Cerrahi hekimlerimizden Doç. Dr. Nazile ERTÜRK’ün öncülüğünde, Dr. Öğr. Üyesi Alev SÜZEN’in katılımıyla “Evlerimizde Çocuklarımızı Bekleyen Gizli Tehlikeli Korosif Maddeler” için farkındalık oluşturmak amacıyla stant kuruldu.
Dr. Öğr. Üyesi Alev SÜZEN’in evlerimizde çocuklarımızın sıklıkla temizlik maddelerini içmesiyle karşılaştıkları tehlikeliler nedeniyle böyle bir stant kurulmasının halkımızda farkındalık oluşturması açısından önemli olduğunu ifade etti.
Öncelikle korosif maddelerin neler olduğunu bilmek oldukça önemli.
Korosif kelime anlamı olarak aşındırıcı yakıcı, çürütücü demektir. Korosif maddeler kimyasal bir tepkime aracılığıyla doku hasarına neden olmakla beraber yanlışlıkla içilmesi sonucunda, en çok çocukluk çağında karşılaşılan ev kazalarından olan zehirlenmeler olarak karşımıza çıkmaktadır.
Korosif maddeler içildiği zaman hücre zarlarının ölümüne yol açmakla birlikte yemek borusunda yanıklar ve akabinde de daralmalara neden olur. Yaralanmadan 24 saat sonra, kanama, tromboz ve ağır inflimasyon meydana gelir. İyileşme yaklaşık 2 yıla kadar uzamakla birlikte yemek borusunda geri dönüşümsüz hasarlara da neden olabilir.
Günlük hayatta en çok karşılaştığımız korosif maddeler: Markasına güvenilmeyen çamaşır suları, ev işlerinde kullanılan kireç çözücüler, yüzey temizleyiciler, bulaşık makinesi deterjanları, lavabo açıcılar, klima suları vb. olabilir.
Peki korosif maddelerden nasıl korunulur?
Korosif maddeler, orijinal ambalajı dışında su ve meşrubat şişelerine konulmamalı. Evlerde özellikle temizlik malzemeleri ile yapılan işlerimiz bittiğinde çocukların ulaşamayacağı yerlerde, kapalı ya da kilitli dolaplarda muhafaza edilmeli ve Korosif maddelerin kontrolsüz satışının önüne geçilmelidir.
Korosif maddeler içildiğinde neler yapılmalı?
Korosif madde içtiği düşünülen birey kusturulmamalı, kesinlikle yiyecek içecek verilmemeli ve mümkün olan en kısa zamanda hastaneye ulaştırılmalıdır. Çocuklarımızın gerek temizlik maddeleri, gerekse yabancı cisim yutmalarına ve diğer ev kazalarına karşı, her an yakın takipte olması önem arz etmektedir.
Zehirlenmelerde farkındalık oluşturmak amacıyla; Çocuk Cerrahisi Kliniği ve Tıp Fakültesi 1. Sınıf öğrencilerinin hazırladığı oldukça önemli ve dikkat çekici bir çalışma olan stant Hastane yönetim ekibi tarafından ziyaret edildi.