17 Mayıs Hipertansiyon Günü..
Hipertansiyon sık görülen ve ciddi kalp damar hastalıklarına yol açan ölümcül bir hastalıktır. Tansiyon yüksekliği sinsi seyretmesi ve ölçüm yapılmadığı sürece bulgu vermemesi nedeniyle adeta gizli bir seri katil gibi aramızda dolaşmaktadır. Kontrolsüz tansiyon inme (felç), enfarktüs (kalp krizi), böbrek yetersizliği gibi çok ciddi sonuçlara yol açabilmektedir. Tanı koyması son derece basittir, ortalama 5-10 dk. istirahat sonrası koldan manşon yardımı ile yapılan ölçümde tansiyon değerinin 140/90 üzerinde olması tanı koydurucudur. Günümüzde erişkin yaştaki toplumun %30-45 inde hipertansiyon bulunduğu ve bu hastaların yaklaşık yarısının bu hastalığın farkında olduğu bilinmektedir.
Hipertansiyonu olan hastalarda ise tansiyonu kontrol altında tutma oranı maalesef %30 gibi çok düşük oranlardadır. Bu sinsi hastalığa dur diyebilmek için 17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü kabul edilmiş ve toplumun tansiyonunu ölçtürmesi teşvik edilmeye çalışılmıştır. Hipertansiyonun önlenmesinde bazı basit uygulamalar önemli faydalar sağlayabilmektedir. Özellikle diyete dikkat etmek günlük tuz alımını kısıtlamak çok önemlidir. Ülkemizde tuz tüketimi tavsiye edilen oranların 2-3 katı olabilmektedir. Tuzun azaltılması hipertansiyonla mücadelede çok önemlidir. Hazır gıdadan uzaklaşmak doğal beslenmek de tansiyon kontrolünde çok önemlidir. Pişirme yöntemi olarak ise kızartma yerine haşlama tercih edilmesi önerilmektedir. Diyetin yanında günlük egzersiz yapmak da tansiyon kontrolüne ek katkı sağlamaktadır. Günlük 30 dakikalık tempolu yürüyüşün hem kalp sağlığını korumada hem de tansiyonu kontrol altına almada çok önemli faydaları olmaktadır. Diyet ve egzersiz ile kontrol altına alınmayan yüksek tansiyon varlığı durumunda ise ilaç tedavisi elzem olmaktadır. Ayrıca boya göre normal olan kilo kontrolünü sağlamak ve devam ettirmek bel çevresinin kadınlarda 88 cm erkeklerde ise 102 cm’yi geçmemesi kalp damar sağlığı açısından son derece önemlidir.
17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü kapsamında kurumumuzda bilgilendirme standı kuruldu. Hipertansiyona dikkat çekmek amacıyla Başhekim Doç. Dr. Turhan TOGAN ve idarecilerimiz başta olmak üzere poliklinik hizmetleri için hastaneye başvuran vatandaşlarımızın tansiyon ölçümü yapıldı. Gün boyu süren etkinlikte yaklaşık 335 kişinin tansiyon ölçümüyle birlikte boy ve kilo ölçümü yapılarak bilgilendirme broşürleri de dağıtıldı.
Yüksek tansiyondan korunmak için egzersiz yapılması, ideal kiloda olunması, sağlıklı beslenilmesi, tuz kullanımının azaltılması, sigara ve alkol kullanılmaması ve stresten uzak durulması da oldukça önemlidir. Hipertansiyon (yüksek tansiyon) her yaşta görülebileceği gibi hiçbir belirti göstermeyerek de ortaya çıkabilir. Kişilerin her hangi bir şikayeti olmasa dahi yılda en az bir kez tansiyonunu ölçtürmesi önemlidir.
Siz de tansiyonunuzu ölçtürerek hipertansiyon mücadelesine katılabilirsiniz.