Kalp Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalımızın Başarılı Ameliyatları Devam Ediyor..
Doğuştan kalbinde ciddi bir anomali tespit edilen Alya bebek, Kurumumuz Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı ekibinin gerçekleştirdiği ameliyat ve tedavi sürecinin ardından iki yıllık yaşam mücadelesini kazanarak sağlığına kavuştu.
Bodrum'da2019 yılında dünyaya gelen Alya bebeğin anne karnında iken kalbinde ciddi bir anomali bulunduğu, kalpten vücuda temiz kan götüren aort damarı ile akciğere kirli kan götüren pulmoner damarının ters, sağ ve sol akciğer damarlarının gelişmediği tespit edildi.
Alya bebeğin durumunu inceleyen Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanımız Prof. Dr. Buğra HARMANDAR, küçük kızın sağlığına kavuşması için ekibi ile birlikte tedaviye başladı.
Prof Dr. Buğra HARMANDAR"Anne karnında iken kalp hastalığı olduğu tespit edilen bebek Alya’nın kalbinde ciddi bir anomali bulunuyordu. Kalpten çıkarak vücuda temiz kan götüren aort damarı ile kalpten çıkarak akciğere kirli kan götüren pulmoner damarı ters duruyordu. Fakat sorun sadece bununla bitmiyordu. Sağ ve sol akciğer damarları gelişmemiş olduğundan çok küçük (hipoplazik) kalmışlardı. Ayrıca kalbinin içerisindeki kirli ve temiz kanı birbirinden ayıran duvarda büyük bir delik vardı. Fakat delik akciğer damarının hemen altında ve anormal bir şekilde yerleşmiş olduğu için kalpten çıkan ana iki damar yer değiştirilse dahi bu delik direkt kapatmaya da uygun değildi. Bu amaçla Alya bebeğin hayata tutunması, gelişimine devam edebilmesi amacıyla aort damarı ile gelişmemiş akciğer damarı arasına suni damar yerleştirdik. Alya bebeği 2 yıl boyunca yakından takip ettik. Durumu iyiye giden Alya bebeği ikinci kez ameliyat ettik. Bu ameliyatta kalbin içerisinde özel bir yama ile (PTFE) bir tünel oluşturularak kalbin sol tarafından temiz kanın kalbin içerisindeki delikten geçerek aorta ulaşması ve bu şekilde temiz kanın vücuda gitmesi sağlandı. Kalbin sol tarafından çıkan pulmoner arteri (akciğer damarı) ise kapatılarak kalbin sağ tarafından pulmoner arterine yani akciğer damarına kan taşıyacak yeni bir biyolojik greft (contegra) yerleştirilerek tam düzeltme ameliyatını başarı ile tamamladık. İlk ameliyatta yerleştirilen suni damar ise çıkarıldı. Ameliyat sonrası kanında oksijen düzeyleri tamamen normale dönen bebek Alya'nın, yaptığımız son kontrolünde tamamen sağlığına kavuştuğunu gördük. Alya artık bundan sonra yaşıtları gibi büyüyüp gelişebilecek ve erişkin yaşlara sorunsuz olarak ulaşabilecek" dedi.
Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi ailesi olarak, Alya bebeğimize bundan sonraki yaşamında sağlık ve mutluluklar dileriz.
https://www.hamlegazetesi.com.tr/yasamasi-imkansiz-denilen-alya-bir-mucizeyi-gerceklestirdi