07-13 Mart Dünya Glokom Haftası.
10 Mart 2021

07-13 Mart Dünya Glokom Haftası.

Tüm dünyada en sık kalıcı görme kaybı sebeplerinden biri olan ve halk arasında Göz Tansiyonu ya da Karasu olarak da bilinen Glokom, kırk yaşın üzerindeki her 40 kişiden 1'inde görülür ve hastalığın ortaya çıktığı 10 kişiden 1'inde total körlüğe neden olabilir. Dünya çapında 70 milyona yakın kişi glokomla yaşıyor ancak bu hastaların yarısı hastalığa sahip olduklarından habersizler. Dünya Glokom Haftası, bu yıl 07 - 14 Mart 2021 olarak belirlenmiştir.

‘Sessiz Görme Hırsızı’ Glokom, genellikle göz içindeki sıvı basıncının yükselmesi nedeniyle görme sinirinin zarar görmesidir. Her yaş grubunda görülse de 40 yaş üzerindeki kişilerde risk artmaktadır.

Gözün kendi işlevini yerine getirmesi ve normal sertliğini koruyabilmesi için aköz adı verilen bir sıvı salgılanır. Normal bir gözde göz sıvısı devamlı olarak üretilir ve dengeli bir şekilde emilerek boşaltılır. Bu döngü bozulduğunda glokom gelişir. Göz içi sıvısının üretiminde artış veya dışa akımında azalma varsa “Açık Açılı Glokom”; dışa akım yollarında tıkanıklık varsa “Kapalı Açılı Glokom”a ortaya çıkar. Nadir olarak basınç normalken de glokom olabileceği gibi doğuştan, göz yaralanması, göz tümörleri veya uzun süre kortizon kullanımına bağlı olarak da gelişebilir.

Glokomda; sabahları artan baş ağrısı (gündüz saatlerinde göz tansiyonu toplumda daha yüksek olabileceğinden), gözde kızarıklık, ağrı, görmede bulanıklık, ışıkların etrafında halkalar görme, mide bulantısı, kusma gibi belirtileri baş gösterebilir. Fakat çoğunlukla hiçbir belirti vermez. Hastaların çoğunda hiçbir şikayet bulunmamakta, rutin kontroller sırasında glokom hastası olduğu belirlenmektedir.

Tanı ayrıntılı bir muayene ve görme keskinliği, göz tansiyonunun ölçülmesi, kornea kalınlığı ölçümü, bilgisayarlı görme alanı testi, optik sinir başı optik koherens tomografisi gibi yapılacak testlerden sonra konulabilir. Risk altındaki kişiler yılda bir kez göz muayenesinden geçmelidir.

Tedavinin temel amacı görmenin korunmasıdır. Glokom tedavisi göz içi basıncını düşürerek görme sinirindeki hasarı önlemeye yöneliktir. Glokomun tedavi yöntemleri, hastalığın nedenine ve derecesine göre farklılık gösterir. Genellikle ilaç tedavisi, ilk tercih edilen yöntemdir. Diğer tedavi çeşitlerini oftalmolojik lazer ve cerrahi yöntemler oluşturmaktadır.

Glokom körlükle sonlanabilecek ilerleyici ve sinsi bir hastalık olduğundan tedavi ve hekim kontrolünü aksatmamak büyük önem taşımaktadır.

Ayrıntılı bilgi sahibi olmak isteyen hastalarımız için Türk Oftalmoloji Derneği Glokom Birimi tarafından hazırlanan hasta bilgilendirme kitapçığı için verilen linke tıklayabilirsiniz:

https://www.todnet.org/glokom/glokom-el-kitabi.pdf




DR.AHMET KADERLİ.JPG