Kurumumuzda İleri Evre Bağırsak Kanserinin Yönetimi Başarıyla Sağlanmaktadır..
Önlenebilir kanserler arasında ilk sıralarda yer olan kolon kanserinin tanı ve tedavisi açısından tıpta önemli gelişmeler yaşanmaya devam ederken kurumumuzda da komplike cerrahi işlemler multisdisipliner bir yaklaşım ile başarıyla uygulanmaktadır.
Genel Cerrahi Uzmanımız Doç. Dr. Murat URKAN’a 65 yaşında erkek hastamızda ileri evre rectum kanserinde görülen karaciğer metastazı üzerine yapılan cerrahi operasyon hakkında bilgi verdi.
Kolorektal (Kalınbağırsak) kanserler en sık görülen 3. kanser türü olup buna bağlı ölümlerin 2. en sık nedenidir. Erken dönemde saptandıkları zaman ortalama 5 yıllık yaşam süresi kolorektal kanser için %90' a yaklaşmaktadır. Metastatik(uzak organ hastalık tutulumu) kolorektal kanserde bu oran %13' düşmektedir. Kolorektal kanserli hastaların yaklaşık %50-70' inde uzak organ tutulumu çoğunlukla karaciğer metastazı şeklinde gelişmektedir. Karaciğer metastazı olan kolon kanserlerinin yaklaşık %10-30 u cerrahiye uygun bulunurken diğer %10-30' u kemoterapi sonrası cerrahiye uygun hale gelmektedir. Uygun hasta seçimi durumlarında ablasyon (yakma) tedavisi uygulanabilir. Ablasyon (yakma) tek tedavi olabildiği gibi çok odaklı tümörlerde cerrahi ile birlikte yapılabilir.
Karaciğer metastazlarında küratif (tam etkili, geride hastalıklı odak kalmayacak şekilde) cerrahi uygulandığında ortalama yaşam süresi 40-48 ay iken 10 yıllık yaşam süresi %30' a ulaşmaktadır. Uygun hasta seçimi ve multidisipliner yaklaşım ile hastalarımıza etkin ve etkili tedavi yöntemleri planlamasını gerçekleştirebilmekteyiz.
Hastamız ilk başvurusunda dışkılama düzeninde oluşan değişikliklerin ardından, makatta ağrı ve büyük abdestte kanama nedeniyle genel cerrahi polikliniğimize başvurmuş, şikayetlerinin ardında yapılan muayenesinde gerekli hazırlıklar tamamlandıktan sonra kendisine kolonoskopi incelemesi yapılmıştır.
Kolonoskopi ile yapılan biyopsi işleminin sonucuyla hastamız Coşkun beyefendi rektum kanseri tanısı aldıktan sonra yapılan tarama tetkiklerinde karaciğerinde birden fazla odakta hastalığın metastazı olduğu tespit edilmişti.
Hastamıza multidisipliner yaklaşımın sonucu olarak sistemik kemoterapi alması uygun görüldü. Hastamıza Onkoloji kliniği (Doç. Dr. Ali ALKAN) tarafından Neoajjuvant kemoterapi protokolü düzenlenmiş ve izlemlerinde karaciğerindeki lezyonların gerileme gösterdiği izlenmiştir. Hastamızı, mevcut hali ile operasyon adayı olarak değerlendirip eş zamanlı olarak hem birincil odağı olan rektuma hem de metastazın olduğu karaciğere müdahale etme kararı konsey tarafından alınmıştır. Hastamıza Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi kliniği ekibi olarak Prof. Dr. Okay Nazlı liderliğinde, Doç. Dr. Önder ÖZCAN, Doç. Dr. Murat URKAN, Dr. Öğr. Üye Özcan DERE ve Op. Dr. Gündüz MEMİŞ tarafından Laparaskopik Low Anterior Rezeksiyon (Kalın barsak ameliyatı) ameliyatı uygulanmıştır.
Takibinde hastamıza eş zamanlı olarak yapılan Ultrason görüntülemesinde görülen üç farklı odaktan, ikisine mikrodalga ablasyon (yakma) tedavisi Diagnostik ve Girişimsel Radyoloji kliniği; Uzm. Dr. Cenk ELİBOL tarafından uygulanmış, bir farklı odağa ise cerrahi olarak müdahale edilmiştir.
Ameliyat sonrası servis takibi yapılan ve iyileşmesi tamamlanan hastamız, operasyonun 7. gününde şifa ile taburcu edilmiştir. Hastamız yaşadığı bu önemli sağlık sorunu nedeniyle sağlığına çok daha dikkat edeceğini, sağlıklı beslenme alışkanlığı ve düzenli spor yapmanın önemini vurgulayarak ameliyat öncesi ve sonrasında emeği geçen herkese ve hekimlerimize teşekkür etti.
Doç. Dr. Murat URKAN “Tüm kanser türlerinde olduğu gibi bağırsak kanserinde de erken teşhisin çok önemli olduğunu; 45-50 yaşından itibaren hiçbir şikâyeti olmasa bile yılda bir kez gaitada gizli kan taraması, beş yılda bir de kolonoskopi yaptırmasını biz hastalarımıza öneriyoruz.”dedi