2,5 Aylık Bebeğe İlk Balon Anjiyoplasti İşlemi Başarıyla Gerçekleştirildi…
09 Temmuz 2020

2,5 Aylık Bebeğe İlk Balon Anjiyoplasti İşlemi Başarıyla Gerçekleştirildi…

Hastanemiz Çocuk Kardiyolojisinde 2.5 aylık orta-ağır darlığı olan bebeğin “Aort Koarktasyonu Anjio” yöntemi ile balon yapılarak başarılı bir şekilde ameliyatsız giderildi.

Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Haşim OLGUN ve ekibi tarafından başarıyla gerçekleştirilen Balon  Anjiyoplasti işlemi ve Aort Koarktasyonu hakkında bilgi verdi.

            “2.5 aylık orta-ağır darlığı olan bebeğin aort koarktasyonu anjio yöntemi ile balon yapılarak başarılı bir şekilde ameliyatsız giderildi. Hastanemiz çocuk kardiyolojisi ünitesinde ayrıca ameliyatsız kapatmaya uygun olan kalp deliklerinin kapatılması, köprü damar kapatılması, kalp kapakçıklarında olan darlıkların balon yöntemiyle giderilmesi gibi işlemler de anjio yöntemiyle yapılabilmektedir. Bu hastaların tüm takipleri de ünitemizde yapılmaktadır. Tüm bu işlemlerin yapılabilmesi bir ekip işidir. Çocuk kardiyologlarının yanı sıra işlemlerimizi hastalarımızı uyutarak, rahat bir şekilde yapabilmemizi sağlayan anesteziyoloji ve reanimasyon ünitesinden meslektaşlarımız, ihtiyaç duyduğumuz her an yanımızda olan kalp damar cerrahisinden meslektaşlarımız, hastalarımızın izleminde görev alan çocuk kliniği doktor, hemşire ve personeli, işlem sırasında birlikte çalıştığımız anjio ünitesi hemşire ve teknisyenleri bu ekibin üyelerindendir. Ekip ruhu ile çalışmasaydık hastalarımızın sorunlarına çözüm üretemezdik. Ekip ruhu ile çalışarak problemlere çok daha iyi çözüm üretmeye devam edebileceğimizi düşünüyorum.” diyerek sözlerini tamamladı.

Aort Koarktasyonu Nedir?

Kalbin, tüm vücuda akciğerlerde oksijenlenerek gelen kanı pompalayan sol karıncığından çıkan ana damarın (şah damarı) baş ve kol damarları ayrıldıktan sonra, aşağıya doğru döndüğü kısımda görülen darlıktır. Bu durum kalbin sol karıncığının daha fazla çalışmasına neden olur.

Darlık sonrasında (bacaklarda) tansiyon düşükken, kollara, boyuna dolayısıyla beyine giden damarlarda tansiyon yüksektir. Tansiyonun yüksek olduğu organlarda balonlaşma gibi istenmeyen durumlar olurken darlıktan sonra kanlanan organlarda az kanlanmaya bağlı olarak organ işlev bozuklukları ve yetersizlikleri olabilir. Ana damarın çıktığı sol karıncığın içyapısında bulunan hücrelerde yapısal bozukluklar, karıncık kasında kalınlaşma ve kasılmasında azalmalar olabilir.  Tedavi seçeneğinin belirlenmesinde hastanın yaşı, dar kısmın uzunluğu, darlık derecesi, (hafif, orta ve ağır) önemlidir. Bir başka ifade ile hastanın yakınmaları, muayene bulguları tedavi şeklinin belirlenmesinde önemli olduğu kadar darlığın derecesi ve yeri ve şekli de önemlidir.

Çocukta Aort Koarktasyonu Tanısı;

Muayene sırasında üfürümün duyulması, tansiyon yüksekliği ve buna bağlı olarak sık burun kanaması, baş ağrısı, yeni doğan bebeklerde solunum sıkıntısı ve alacalı cilt görünümü olması aort koarktasyonundan şüphelendirir.
            Kesin tanı çocuk kardiyoloji uzmanınca yapılan muayene ve ekokardiyografi ile konulur.

Çocukta Aort Koarktasyonu Tedavisi;

Yeni doğan ve orta ağır darlığı olan, uzun segment darlığı olan çocuklar açık ameliyat ile tedavi edilirken bunu dışındaki orta ve ağır derecede darlığı olan hastalarda balonlu kateter ile darlığı genişletme yöntemi uygulanır. Bu yöntemin sonuçsuz kalması halinde, seyrek olarak ameliyat da gerekebilmektedir. Ayrıca 25 kg üzeri çocuklarda damardan girilerek stentleme yöntemi ilk tedavi seçeneğidir.

Kurumumuz Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Kardiyoloji bölümünde bebek ve çocuklara anjiyografi işlemi yapılmaya devam edecektir.



  • bebekanj (1).jpg
  • bebekanj (2).jpg