İnme Eğitimi gerçekleştirildi…
09 Temmuz 2020

İnme Eğitimi gerçekleştirildi…

29 Ekim Dünya İnme Günü kapsamında Kurumumuz Nöroloji Hekimi Uzm. Dr. Utku CENİKLİ tarafından Ağız Diş Sağlığı Merkezi toplantı salonunda İnme eğitim sunumu gerçekleştirdi.  Muğla İli Komuta Kontrol Merkezi ve buna bağlı Acil Sağlık Hizmetleri istasyonlarında görevli Hekim, Paramedik ve Acil Tıp Teknisyenlerinin katıldığı toplantı oldukça verimli geçmiştir.

İl Ambulans Servisi Başhekimi Dr. Emine ÖNSOY’un ve İl Ambulans Servisi Başhekim Yardımcısı Dr. Dalga AVŞAR’ın da katıldığı İnme eğitim toplantısı sonunda karşılıklı konuşma ve soru cevap şeklinde tamamlandı.

Dr. Utku CENİKLİ İnme’yi kısaca şu şekilde tanımlamıştır.

İnme ya da felç beyni besleyen damarlardan birinin tıkanması veya yırtılması sonucu oluşan, ilgili beyin bölgesinde işlev kaybının olmasıdır.

İnme çoğu zaman ani başlayan nörolojik araz ile belli olur. Öncelikli olarak FAST dediğimiz anlık yapılan değerlendirmesine bakılmalıdır.

       F- Yüz: Yüzünün bir tarafında kayması var mı?

       A- Tek taraflı olarak kollarda düşme ya da ayaklarında tutmama, güç kaybı var mı?

       S- Konuşma: Konuşamama - ifade edememe ya da konuşulanı anlamama durumu?

       T- Zaman: Bu belirtiler kontrol edilerek vakit kaybetmeden hemen 112 aranmalıdır?

İnmenin en sık görülen belirtileri konuşma bozukluğu, bir kol ya da ayakta tutmama, güçsüzlük, konuşamama- kendini ifade edememe, konuşulanı anlamama tarzında, tek taraflı olarak kollarda veya bacaklarda güçsüzlük, görme kaybı, bulantı, kusma,  ani ortaya çıkan baş ağrısı, denge bozukluğu, çift görme, yutma bozukluğu ve yüzde kayma gibi belirtilerdir.

İnme acil bir durumdur. Hastalar zaman kaybetmeden 112 aranıp acil servise getirildiklerinde gereken değerlendirmeler yapılıp damardan pıhtı çözücü tedavi ile veya anjiyo ile tıkalı damar açılıp hastalar tedavi edilebilir. Burada en önemli durum zamandır. Damardan pıhtı çözücü tedavi hastanın inme atağından sonraki 4.5 saat içerisinde yapılabilir. Anjiyo ile damar açma olaydan 6 saat içerisinde bazı vakalarda 24 saate kadar yapılabilir. Bu nedenlerle hastaların zaman geçirmeden hastaneye getirilmeleri büyük önem taşımaktadır. İnmede zaman eşittir hayattır. Erken getirilen hastalar değerlendirmeler sonucunda uygunsa bu tedaviler ile iyileştirilebilmektedir. Muğla ilinde ilçe hastanelerde damardan pıhtı çözücü tedavi ve Kurumumuz Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde hem damardan pıhtı çözücü hem de anjiyo ile damar açıcı tedaviler yapılabilmektedir.

Beyin damar hastalıkları dünyada en fazla fonksiyon kaybına neden olan, yaşam kalitesini en fazla etkileyen ve ölüm nedeni olarak da ikinci sırada yer alan hastalık grubudur. Bu nedenle “Beyin = Zaman” diyerek konuşmasını tamamlamıştır.



  • İnme 1.jpg
  • İnme 2.JPG
  • İnme 3.JPG
  • İnme 4.JPG
  • İnme 5.JPG