Hastanemizde İlk Biyonik Kulak (Koklear İmplant) Uygulaması Gerçekleştirildi.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı ekibi tarafından gerçekleştirilen ameliyat ile hastanın sol kulağına “Koklear implant” (biyonik kulak) uygulaması yapıldı.
İlerleyici iç kulak tipi işitme kaybı başlayan 20 yaşında üniversitemiz öğrencisi bayan hastanın her iki kulağında çok ileri derecede sensörinöral tipte işitme kaybı şikayeti mevcuttu. Bu uygulama ile sağır ve dilsiz olmaya aday çocuklar işitme ve konuşma özründen kurtulabilecek ve işitme duyusunu tamamen kaybeden erişkinler de yeniden işitebilecekler. Ülkemizde yeni doğan her 1000 bebekten iki ile üçünde işitme kaybı saptanmaktadır. Ayrıca işitebilirken herhangi bir nedenle işitme yeteneğini tamamen kaybeden binlerce hasta bulunmaktadır.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Harun Üçüncü, çocuklarda işitme kaybının yenidoğan döneminde saptanması ve en kısa sürede işitme cihazı kullanılması durumunda, implant uygulaması için aday hale getirilebileceğini ve bir yaşından sonra ise koklear implant uygulanması ile çocukların işitme engelli olmayan yaşıtlarıyla aynı okullara gidebilecek seviyeye gelebileceğini vurguladı. İşitme kayıplı hastalarda uygun tedavi seçenekleri ile işitme rehabilitasyonunu Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Odyoloji kliniğinde başarıyla yürütülmektedir. Hastanemizde 2018 yılında ilk kez kemiğe monte edilen işitme cihazı uygulaması yapılırken bu yıl da yapılan koklear implant ameliyatı ile daha ileri tedavi yöntemlerini hastalarımıza sunmakta olduğumuzu belirtmiştir.
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı ekibimiz başta olmak üzere emeği geçen bütün ameliyathane ekibi, Anestezi ve KBB kliniği ekibimize bu başarılı ameliyat için süreci için teşekkür ederiz...