17 Mayıs Hipertansiyon Günü Etkinliğimiz…
09 Temmuz 2020

17 Mayıs Hipertansiyon GünüEtkinliğimiz…

Yüksek tansiyon, kan dolaşımı için damarlarımızda gerekli olan kan basıncının normalden fazla olmasıdır. Ülkemizde yaklaşık 15 milyon kişide yüksek tansiyon vardır. Bu hastaların az bir kısmı etkili şekilde tedavi edilebilmektedir. Bu yüzden önlem ve tedavi farkındalığını artırmak, bu konuya dikkat çekmek üzere her yıl 17 Mayıs “Dünya Hipertansiyon Günü” olarak kutlanmaktadır.

Bu nedenle kurumumuz girişi ön arenasında Dünya Hipertansiyon Günü kapsamında stant kurularak vatandaşların tansiyon ölçümleri yapılmış ve bilgilendirme broşürleri dağıtılmıştır. Ölçümü yapılan 185 kişinin içinden 23 kişide yüksek tansiyon tespit edilmiş, kişilere bilgilendirme yapılarak kardiyoloji ve dahiliye polikliniklerine yönlendirme yapılmıştır.

 Yüksek tansiyonun en sık rastlanan belirtileri nelerdir?

Baş ağrısı, baş dönmesi, çarpıntı, göğüs ağrısı, nefes darlığı, çift veya bulanık görme, kulaklarda çınlama ve burun kanamasıdır. Sizde de yüksek tansiyon belirtilerinden bir ya da birkaçı varsa mutlaka hekiminize başvurmanız gerekir. Bununla birlikte yüksek tansiyon çoğu hastada hiçbir belirti vermeden organ hasarı oluşmasına sebep olabilir, bu nedenle düzenli aralıklarla tansiyon ölçümünün yapılması önemlidir. Yetişkinlerde görüldüğü gibi çocuklarda da yüksek tansiyon görülebilmektedir.

Yüksek tansiyonun %95 inde neden belli değildir?

Nedeni belli olan sebepler; ailede yüksek tansiyon öyküsünün olması, cinsiyet, şeker hastalığı, şişmanlık, sigara ve alkol kullanımı, stres, yetersiz fiziksel aktivite, aşırı tuz kullanımı, sağlıksız beslenme alışkanlıkları ve yaşlanmadır. Bazen bir hastalığa bağlı olarak da yüksek tansiyon ortaya çıkabilmektedir. Böbrek hastalıkları, hormon bozukluklar, kan damarlarının anormallikleri yüksek tansiyonun sebebi olabilir. Gebelikte tansiyon yüksekliği gelişebilir. Kullanılan bazı ilaçların ve bitkisel ürünlerin de tansiyon yüksekliğine sebep olabileceği unutulmamalıdır.

Yüksek tansiyon tehlikelidir!

Organlara giden kan akışını bozarak organ yetmezliklerine neden olabilir, eğer kontrol altına alınamazsa felç, kalp krizi, kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği, bilinç bozukluğu, körlük ve damarlarda daralma, genişleme veya yırtılma oluşmasına neden olmaktadır. Yüksek tansiyon, şişmanlık, kolesterol yüksekliği, şeker hastalığı gibi rahatsızlıklarla birlikte ise kalp krizi ve felç riski daha da artmaktadır.

Tansiyon hastaları nelere dikkat etmelidir?

Yüksek tansiyonu olan hastalar, tuz tüketimini azaltmalı, sigara ve alkol kullanımından vazgeçmeli, sağlıklı beslenmeli, düzenli fiziksel aktivite yapmalı, fazla kilosu varsa kilo vermeli, stresten kaçınmalı, düzenli aralıklarla tansiyonunu ölçtürmeli, ilaçları önerilen doz ve sürelerde aksatmadan kullanmalı, düzenli aralıklarla muayene olmalı ve hekiminin önerilerine uymalıdır. Yüksek tansiyon tedavisinin yaşam boyu sürdüğü de unutulmamalıdır.

Bu sebeple benzer şikayetleri olan kişilerin tansiyonlarını ölçtürmesi önem arz etmektedir.

Kalbinizi koruyun çünkü içinde sevdikleriniz var!..

Sağlıklı Kalmak İçin Tansiyonunuzu Mutlaka Ölçtürün!..


  • kalp 1.jpg
  • hİPERT (2).JPG
  • hİPERT (3).JPG
  • hİPERT (4).JPG
  • hİPERT (5).JPG
  • hİPERT (6).JPG
  • hİPERT (7).JPG
  • hİPERT (8).JPG