“Şeker Yeme, Şeker Ol” Çocuklarda Büyüme, Sağlıklı Beslenme ve Obezite Farkındalık Standı
16 Nisan 2025

Hastanemiz giriş arenasında hastanemiz doktorlarından Çocuk Endokrinoloji uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Gülay CAN YILMAZ öncülüğünde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi 1. Sınıf öğrencileri tarafından Sosyal Sorumluluk Projesi kapsamında “Şeker Yeme, Şeker Ol” sloganıyla Çocuklarda Büyüme, Beslenme ve Obezite Farkındalık etkinliği gerçekleştirildi.

Dr. Öğretim Üyesi Gülay CAN YILMAZ, iki günde gerçekleştirilen etkinlik çerçevesinde açıklamada bulundu.

“Çocuk sağlığının en iyi göstergesi büyüme hızının normal olmasıdır. Ülkemizde çocuk sağlığı izlemlerine olan farkındalığı artırmak ve büyümenin önemini vurgulamak amacıyla bu farkındalık etkinliğini yaptık.

Obezite, her yaştan bireyi etkileyen ve giderek yaygınlaşan ciddi bir halk sağlığı sorunudur. Çocukluk ve ergenlik döneminde sağlıksız beslenme ve yetersiz fiziksel aktivite, obezite riskini artırarak bireylerin büyüme ve gelişme süreçlerini olumsuz etkilemektedir. Obezite, çocukluk çağında kazanılan yanlış beslenme alışkanlıklarının bir sonucu olarak erişkin dönemde de devam edebilmekte ve diyabet, hipertansiyon, kardiyovasküler hastalıklar gibi kronik hastalıklara zemin hazırlamaktadır.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2022 yılı verilerine göre, ilkokul 2. sınıf öğrencilerinin %9,9’u obez, %14,6’sı ise fazla kiloludur. Bu, her 10 çocuktan birinin obez olduğunu göstermektedir. Çocukluk çağında obezite oranlarının artması hem bireysel hem de toplumsal sağlık maliyetlerini artırarak büyük bir halk sağlığı problemi oluşturmaktadır.

Fazla kilo, büyüme ve gelişme sürecini doğrudan etkileyerek kemik ve eklem sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir, hormonal dengesizliklere yol açarak ergenlik sürecinde düzensizliklere neden olabilir. Obezitenin yalnızca fiziksel sağlığı değil, çocukların psikososyal gelişimini de olumsuz etkilediği bilinmektedir. Obez çocuklarda düşük öz güven, sosyal izolasyon, akran zorbalığına maruz kalma ve depresyon gibi psikolojik sorunlar daha sık görülmektedir. Bu durum akademik başarıyı ve genel yaşam kalitesini de olumsuz etkilemektedir.

 Obezite ile mücadelede en önemli faktörlerden biri, erken yaşta sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazandırılmasıdır. Çocuklara yeterli ve dengeli beslenme konusunda farkındalık kazandırılması, taze sebze ve meyve tüketiminin teşvik edilmesi, tam tahıllar, süt ürünleri ve sağlıklı protein kaynaklarıyla beslenmenin desteklenmesi büyük önem taşımaktadır. Bunun yanı sıra, şekerli ve işlenmiş gıda tüketiminin azaltılması ve düzenli fiziksel aktivitenin teşvik edilmesi gerekmektedir.”

Yaptığımız projeyle, çocuklarda sağlıklı büyüme ve gelişmenin desteklenmesi, sağlıklı beslenme bilincinin oluşturulması ve fiziksel aktivitenin teşvik edilmesi amacıyla İki gün boyunca hastane fuaye alanında gerçekleştirilen etkinlikler kapsamında çocukların boy ve kilo ölçümleri yapılarak ailelerine bilgilendirici eğitimler verildi. Aynı zamanda, eğitici ve eğlenceli etkinlikler (yüz boyama, parmak boyama, sek sek gibi oyunlar) ile çocukların sağlıklı yaşam alışkanlıklarını eğlenerek öğrenmeleri hedeflendi.

Başhekim Prof. Dr. Turhan TOGAN ve yönetim ekibi tarafından stant ziyaret edildi.

Prof.Dr.Turhan TOGAN, Çocukların ve ebeveynlerinin sağlıklı beslenme konusunda bilinçlenmesine katkı sağlayarak, uzun vadede çocukluk çağı obezitesinin önlenmesine destek olması amacıyla gerçekleştirilen etkinlik için Çocuk Endokrinoloji uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Gülay CAN YILMAZ ve öğrencilere teşekkür etti.

  • şeker yeme  şeker ol
  • şeker yeme  şeker ol
  • şeker yeme  şeker ol
  • şeker yeme  şeker ol
  • şeker yeme  şeker ol
  • şeker yeme  şeker ol
  • şeker yeme  şeker ol
  • şeker yeme  şeker ol
  • şeker yeme  şeker ol