Çocuklarda Myopi’yi Nasıl Engelleyebiliriz?
16 Mayıs 2024

Kurumumuz Göz Hastalıkları hekimlerinden Dr. Öğr. Üyesi Göksu ALÇAMLI öncülüğünde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi 1.Sınıf öğrencileri tarafından sosyal sorumluluk  projesi kapsamında stant kurularak myopi hakkında bilgilendirme broşürleri dağıtıldı.

Muğla Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı, Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimliği ve Göz Hastalıkları Kliniği üçgeninde gerçekleştirilen sosyal sorumluluk projesinde; Muğla Üniversitesi Tıp Fakültesi 1. Sınıf öğrencilerinin oldukça ön planda rol aldıkları farkındalık etkinliğimiz ile, dünyada gün geçtikçe sıklığı ve ilerlemesi gitgide artan myopiyi vurgulamak istedik.

Dr. Öğr. Üyesi Göksu ALAÇAMLI, Miyopi hakkında merek edilenler hakkında bilgilendirme bulundu.

Myopi, dünya genelinde; yaş, ırk, etnik köken, kentleşme, meslek ve eğitim düzeyine göre prevelansı (sıklığı) değişebilen, oldukça yaygın bir kırma kusuru tipidir. Evvelden daha çok Asya’da, bir halk sağlığı problemi olarak adledilen myopi, artık tüm dünyada bir halk sağlığı problemi haline gelmiştir

2050 yılında, 5 milyar insanın, myopik olacağı, hatta 1 milyarının da yüksek-patolojik myopi nedeniyle, myopinin komplikasyonlarından mağdur olacağı tahmin edilmektedir.

Myopiden korkulması ve myopinin oluşmasının engellenme çabasının nedeni de myopinin bazı komplikasyonlara neden olmasından kaynaklıdır. Bu komplikasyonlar; retinal dejenerasyonlar, primer açık açılı glokom, erken başlangıçlı katarakt, retina dekolmanı ve hatta sonunda körlük olarak sayılabilir.

Miyopi; göze paralel gelen ışınların retina önünde odak oluşturması durumu olup uzak nokta sonsuzla göz arasındadır. Sebep sıklıkla gözün ön-arka mesafesinin (aksiyel uzunluğun) normalden fazla olmasıdır. Myopi, en sık, kalın kenarlı camlarla, daha az sıklıkla kontakt lenslerle düzeltilirken, son zamanlarda sıklığı artan şekilde, korneal ya da lentiküler (kristalin doğal lense müdahale ile) refraktif cerrahi gibi girişimlerle de düzeltilebilir.

Yapılan çalışmalar göstermiştir ki, erken yaşta oluşan myopi, ileriki yaşlarda yüksek myopi için risk oluşturmaktadır. Yine benzer çalışmalar göstermiştir ki, myopinin, küçük yaşlarda, genetik olmasa da, çevresel faktörlerle oluşmasının engellenmesi, ileriki yaşlardaki yüksek myopiyi önleyecek, bunun sonucunda da, yüksek myopiye bağlı komplikasyonların oluşmasının önüne geçecektir.

Myopinin oluşmasında, genetik faktörlerin etkisi klinik çalışmalarla ispatlanmıştır. Örneğin, anne ve babada myopi varlığında çocukta myopi olma olasılığı, anne ve babada emetropi (kırma kusuru olmayan) mevcudiyetine göre çok daha fazladır. Genetik faktörler çocukta değiştirilemezken, değiştirilebilen faktörler, tahmin edilebileceği gibi, çevresel faktörlerdir. Tüm dünyada myopideki hızlı artış, tüm dikkatleri ve ilgiyi, myopiye etki eden bütün faktörler üzerine çekmiştir. Buradaki amaç da sadece komplikasyonları değil, myopinin düzeltilmesi için (gözlük, kontakt lens, cerrahi) harcanan maliyeti ve myopinin sebep olduğu azalmış hayat konforunu (net görememe) azaltmak ve gidermektir. Bir başka deyişle, myopi, sadece komplikasyonların oluşmasından korkulan bir durum değildir, bununla birlikte, hayat konforunu azaltan, düzeltilmesi ciddi maliyet gerektiren bir durumdur.

Alınan gün ışığı miktarı, dışarıda geçirilen zaman, yakın çalışma süresi miktarı, fiziksel aktivite, spor aktiviteleri, uyku düzeni, doğumda anne yaşı gibi etmenlerin; çocuklarda myopinin oluşumunu etkilediğini gösteren birçok çalışma literatürde mevcuttur. Özellikle, dışarıda geçirilen zaman, yakın çalışma süresi miktarı, fiziksel aktivite konusunda çalışmalar bolca miktardadır.

2019 yılının pandemisi COVID-19 ile insanlar, uyku dışındaki yaşamlarını da çoğunlukla, evde geçirmek durumunda kalmıştır. Bu 1.5 yılık pandemi sürecinde, çocukların gün ışığı maruziyetleri azaldı, bununla birlikte, zaman geçirmek için ekran maruziyetleri de normal bir durumdan çok daha fazla miktarda arttı. Çocuklar ve gençler, pandemi sürecinde dışarı çıkamadıkları için, tüm hobi ve eğlence zamanlarını, akıllı telefon, tablet ve bilgisayar aracılığıyla geçirmeye başladılar ve dış ortam fiziksel aktiviteleri, doğal gün ışığı alımları fark edilir düzeyde azaldı. Myopi gelişimine sebep olan tüm gelişimsel faktörlerin, pandemi sürecinde had safhada etkisi olmuştur diyebiliriz.

Dışarıda geçirilen zaman ve fiziksel aktivite ile myopi arasındaki çalışmalara baktığımızda hem fiziksel aktivitenin hem de dışarıda geçirilen zamanın, myopi insidansı ve progresyonu ile negatif ilişkili olduğu gösterilmiştir.

Bir çalışmada, dış ortam sporlarının, iç ortam sporlarına göre, myopiye daha fazla negatif etkisi olduğu gösterilmiştir. Burada da, doğal güneş ışığının, myopiye olan önleyici etkisinin katkısı olduğu düşünülmüştür.

Genetik faktörlere müdahale edilemese de, küçük yaşlarda çevresel faktörlere müdahale edilerek, myopinin önlenmesi ya da var olan myopinin ilerlemesinin azaltılması demek, ileriki yaşlarda, daha az myopi prevelansı ya da daha düşük diyoptrili (kırma kusuru numarası) myopi demektir. Myopinin 1 dioptri bile azalması, oluşabilecek komplikasyonları, tedavi maliyetlerinin anlamlı derece düşmesini sağlayacaktır.

Dışarıda geçirilen zamanın, myopi insidansını azaltması; doğal güneş ışığı sayesinde oluşan retinal dopaminerjik aktivite ve daha az miktarda yakına bakma ile daha az miktarda akomodasyon sayesinde olduğu ile açıklanabilir. Bu açıdan, erken kalkılıp, erken uykuya gidilmesi, myopiyi azaltma lehine olacaktır.

Çalışmalarda, dışarıda geçirilen zaman, D vitamini alımını da direkt etkileyeceği için, iyi D vitamini düzeyine sahip çocukların, daha az myopisi olduğu vurgusu yapılmıştır.

Okul süreçlerinde ya da sınavlara hazırlık periyodlarında, 20 dakikada bir, 20 saniye kadar, 20 feet (yaklaşık 6 metreye tekabül eder), uzağa bakmak, gözlerin, sürekli silier kas spazmına maruz kalmamasını sağlayacaktır. Ders çalışılan ortamın aydınlık olarak oluşturulması, örneğin masa lambası kullanılması, yine gereksiz silier spazmı önleyecektir.

Uyku düzenin, güneş-dünya ilişkisine uygun olarak ayarlanması, sirkadyen ritmin, myopi aleyhine işlemesinin önünü açacaktır. Geç yatılması, daha çok ekran maruziyetine sebep olacağı gibi, bir yandan da obezite ilişkili olacaktır. Erken uyanılmaması da retinal dopaminerjik aktiviteyi azaltacak, o da myopinin ilerlemesi ya da gelişmesi lehine çalışacaktır. Erken uyanılması sayesinde, gün daha iyi kullanılacağı için, fiziksel aktivite ve spora da vakit ayırılabilecek zaman oluşacaktır.

 

  • web myopi10
  • web myopi11
  • web myopi4
  • web myopi6
  • web myopi7
  • web myopi8
  • web myopi9
  • web myopi3
  • web myopi2
  • web myopi1
  • web myopi
  • web myopi5