Güneşten Korunma Yöntemleri Farkındalık Standı
05 Nisan 2024

 

Muğla ili Türkiye’nin güneşlenme suresi en uzun illeri içerisindedir. Günlük güneşlenme süresi Türkiye ortalamasından oldukça yüksektir. Bu nedenle Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Emine Tuğba ALATAS koordinatörlüğünde, Tıp Fakültesi Dönem 1 Öğrencilerinin Sosyal Sorumluluk Projesi kapsamında, güneş ve güneşten korunma yöntemleri ile ilgili olarak vatandasın farkındalığını arttırmak amacıyla stant kuruldu. Standa başvuran kişilere güneşten korunma yöntemleri, deri kanserleri, güneşten koruyucu krem kullanımı hakkında bilgiler verildi.

Dermatoloji poliklinikleri önünde kurulan stantta öğrencilerin yanında bulunan Doç. Dr. Emine Tuğba ALATAŞ, “Cilt hasar oluşumunu önlemek için güneşin yeryüzüne en dik geldiği 11.00-16.00 saatleri arasında dışarıya çıkmamalı, eğer çıkmanız gerekiyorsa da güneş koruyucu krem kullanmayı ihmal etmemelisiniz. Yaz ayları yaklaşırken güneş koruma faktörü 50 (SPF) yüksek olan ürünleri tercih edin.”

Güneş ışığının zararlı ultraviyole radyasyonları deri hücrelerine zarar verebilir, derinin normal görünümünü etkiler. Güneşe maruz kalmanın kısa vadeli etkileri güneş yanığı, bronzlaşma gibi akut deri hasarı ile ilişkili değişiklikleri içerir, uzun vadeli etkiler ise gecikmiş pigmentasyon, derinin değişmiş immünolojik tepkileri, bozulmuş D vitamini sentezi, foto hasar ve fotokarsinogenezdir. Bu fotodermatozların birçoğu, uygun güneş koruma önlemlerinin ve davranışsal değişikliklerin uygulanması ile önlenebilir.

Cilt tipinize uygun güneş koruyucu ürünleri tercih ederken, cildi alerjik, akne  ve kızarıklık problemi olan kişilerin de hekim tavsiyesine uygun gördüğü özel güneş koruyucularla güneşten korunarak aynı zamanda tedavi de olabilecekleri unutulmamalıdır.

Dışarıya çıkmadan en az 20-30 dakika önce güneş kreminizi vücudunuzun açıkta kalan yerlerine kıyafetinizi giymeden uygulayın. Her 2 saatte bir yüzme öncesi-sonrası, yoğun terleme sonrası veya duş sonrası havlu kullandıktan sonra güneş koruyucu kreminiz mutlaka tekrar uygulayın.

Güneşin tadını çıkarırken, derinizi korumak için doğru güneşten korunma yöntemlerini kullanmayı unutmayın.” diyerek sözlerini tamamladı.

Hastane Başhekimi Prof. Dr. Turhan TOGAN ve yönetim ekibi ziyaret ettikleri stantta emeği geçen hocamıza ve genç tıbbiyelilere bu önemli farkındalık çalışması için teşekkür ettiler.

  • güneşten korunma4
  • gnştn korunma
  • gnştn krnma2
  • güneşten  korunma3
  • güneşten krnm1
  • günştn krnma5
  • güneştn kornm