Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesinde TAVİ (Transcatheter Aortik Valve İmplantation), Perkütan MBV (Mitral Balon Valvuloplasti) ve Sol Atriyal Apendiks Kapatma işlemleri Kardiyoloji ABD başkanı Prof. Dr. Fatih AKIN ve ekibi tarafından başarı ile gerçekleştirilmiş, hastalar şifa ile taburcu edilmiştir.
TAVİ (Transcatheter Aortik Valve İmplantation) ciddi derecede daralmış aort kapağının, ameliyat olması yüksek riskli olan hastalarda kapalı yöntem ile değişimini sağlayan girişimsel bir tedavi işlemidir. Ciddi aort darlığı genellikle ileri yaş hastalığı olup standart tedavisi kalp kapağının ameliyat ile değişimidir. Ancak ek hastalıklar, kalp yetersizliği, daha önce geçirilmiş açık kalp ameliyatları ya da onkolojik girişimler gibi nedenlerle ameliyat riskinin arttığı hasta gruplarında ‘’Kalp Ekibi Konseyi’’ multidisipliner bir ekip olan (kardiyoloji, kalp damar cerrahisi ve anestezi uzmanları) tarafından değerlendirilerek uygun görülen hastalarda TAVİ işlemi yapılabilmekte ve beklenen yaşam ömrünü uzatarak hastaya kaliteli bir hayat sağlamaktadır.
Mitral Balon Valvuloplasti; daralan mitral kalp kapağının kapalı yöntem ile balon kullanılarak genişletilme işlemidir. Özellikle romatizmal kalp tutulumuna bağlı yapışıklık nedeni ile olan mitral kapak daralmalarında yapılan konsey sonucu işleme uygun bulunan hastalarda açık kalp ameliyatına gerek kalmaksızın mitral kapaktaki daralma bu işlem ile giderilmektedir.
Apendiks Kapatma: Ritim bozukluğu nedeni ile kalpte oluşan pıhtıların beyine atması ile inme geçirmiş ya da geçirme riski olan hastaların ömür boyu kan sulandırıcı ilaçlar kullanması gerekmektedir. Başta kanama olmak üzere başka sebeplerle bu kan sulandırıcı ilaçların kullanılamadığı durumlarda, kardiyoloji-nöroloji konseyince uygun bulunan hastalarda Sol Atriyal Apendiks Kapatma işlemi ile kalpte pıhtı oluşumunun en sık gözlendiği kör bölge kapatılmakta ve hastanın kan sulandırıcı kullanma ihtiyacı ortadan kalkmaktadır.
Kurumumuz anjiyo kateterizasyon laboratuvarında gerçekleştirilen ilk MBV ve ikinci TAVİ ve sol atrial apendiks kapama işlemlerine desteklerinden dolayı Prof. Dr. Can Yücel KARABAY ve Doç. Dr. Burak AYÇA’ya teşekkür ederiz.
Kardiyoloji Anabilim dalı başkanı Prof. Dr. Fatih AKIN ayrıca kardiyoloji kliniği bünyesinde Anjiyografi Kateterizasyon Laboratuvarında bu işlemlerin yanı sıra, Antegrad ve retrograd CTO (3 aydan uzun süreli tam tıkalı kalmış ve sertleşmiş tıkanıklıkların açılması), IVUS (kalp damarlarının ultrasonografik olarak görüntülenmesi), Rotablatör kullanımı (yüksek oranda kalsifikasyon içeren damarların tıraşlanması), venoz trombuslarda (toplardamar pıhtılaşması) pıhtının anjiojet ile temizlenmesi, kompleks periferik arter girişimleri antegrad ve retrograd olarak yapılması, periferik kalsifik damarlarda aterektomi yapılması gibi işlemleri hastanemizde yapmaya başladıklarını ve yaptıklarını belirtmiştir. Ayrıca hastanemizde çocuk kardiyolojisi ile birlikte erişkin konjenital işlemler, kalp delikleri kapatılması (ASD, PDA.) gibi komplex işlemler bu konuda eğitimli girişimsel kardiyoloji doktorları, anestezi ekibi, hemşireler ve teknisyenlerden oluşan bir ekip tarafından başarı ile yapılmaktadır.
Hastane başhekimi Prof. Dr. Turhan TOGAN “Çocuk ve Kalp Merkezi olan hastanemizde Anjiyografi Kateterizasyon Laboratuvarında aktif bir şekilde çalışmakta olup Kardiyoloji kliniğimizde multidisipliner bir ekip çalışması sergileyen tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyor, hastalarımıza da geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum dedi.”