Kurumumuz Nöroloji hekimlerinden girişimsel Nörolog Dr. Öğretim Üyesi Utlu CENİKLİ, 29 Ekim İnme gününe dair bilgilendirmede bulundu.
İnme, (Felç) önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Beynin bir kısmına giden kan akışının azalması veya kesintiye uğraması ile beyin dokusunun hasar görmesine sebep olan, ani gelişen ve acil müdahale edilmesi gereken durumdur.
İnmeyi tanımak risk faktörlerini bilmek gereklidir. Tedavi edilebilir risk faktörleri olan hipertansiyon, kalp hastalıkları, sigara, diyabet, yüksek kan kolesterolü, kötü diyet, obezite, fiziksel inaktivite, menopoz sonrası hormon tedavisi gibi durumlarda risklerin arttığını bilip bunları aile hekimimizle konuşup tedavimizi almamız inmeyi önlenebilir bir hastalık kılar.
Yüzde kayma, tek taraflı kol ve bacakta güç kaybı, konuşma bozukluğu olduğunda bunun inme olabileceğini düşünüp hemen 112’yi aramak tedavi edilebilirlikte önemli bir basamaktır ve bu da hastanede alacağımız tedavilerle inmenin tedavi edilebilir bir hastalık olmasını sağlar. Çünkü tedavi edilebilirlikte en önemli faktör zamandır ve bu nedenle inmenin bilinmesi çok önemlidir.
Muğla ilinde inme tedavisinde biz sağlık çalışanları gelişmiş ülkelerde yapılan uygulamaları başarılı bir şekilde gerçekleştirmekteyiz. Hastalarımıza inmeden koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmetlerini başarıyla sunmaktayız. Bu nedenle inmeyle ilgili sloganımız “biz inmeden daha güçlüyüz”dür.
Cumhuriyetimizin 100. Yıldönümünde dünden bugüne değişen, kurumumuzda halkımıza sunduğumuz sağlık hizmetinin gelişerek kalitesinin artması ve ileri teknolojiyi kullanabilen işinin ehli sağlık profesyonellerine sahip olmaktır.
İnme gününde farkındalıklarının artması için öncelikle ilk adım olarak, bireysel risk faktörlerini bilmeli ve ona göre kişisel inme risklerini azaltmak için düzenli beslenmeli, sigara ve alkol kullanımından uzak durmalı, hayatımıza düzenli bir aktivite hareket katmalı, aşırı tuzlu ve yağlı beslenmeden kaçınmalı en önemlisi de hekimimizin önerilerine uymalıyız.
Cumhuriyetimizin 100. Yılı Kutlu Olsun.