Nöroloji Kliniğimiz Bünyesinde tanı amaçlı Transmanyetik Stimülasyon (TMS) Cihazı Kullanılmaya Başladı
12 Temmuz 2023

Kurumumuz Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji kliniği bünyesinde Prof.Dr.Gülnihal Kutlu Günergin ve ekibi tarafından Transmanyetik Stimülasyon (TMS) cihazı ile çalışmalara başlandı.

Transmanyetik Stimülasyon (TMS)

Transmanyetik stimülasyon (TMS) ardışık ve odaklanmış bir şekilde güçlü manyetik akım uygulaması ile beyin hücrelerinde elektrokimyasal değişimi hedefleyen bir tedavi yöntemidir. TMS yüksek voltaj gerilim kaynağı, kondansatör ve koilden oluşan bir devredir. Devre sayesinde oluşturulan değişken manyetik alan kafa derisi üzerine yerleştirilen koil aracılığıyla beyin hücrelerinde elektriksel alan oluşturur. Oluşan aksiyon potansiyeli hücreler arası elektro-biyokimyasal süreçlerle iletilerek etkiye neden olur. Bu sayede bozulmuş nöronal süreçlerde düzelme hedeflenir.  Dünyada ve ülkemizde ileri tıp merkezlerinde yapılan TMS uygulamaları, birçok nörolojik hastalığın tanısında fayda sağlamaktadır ayrıca nöropatik ağrı ve motor inmelerin rehabilitasyonu başta olmak üzere, hareket bozuklukları, inme sonrası ortaya çıkan durumlar, ağrı sendromları, epilepsi, bilinç bozuklukları, kulak çınlamaları, depresyon ve diğer psikiyatrik bozukluklar gibi birçok hastalığın tedavisinde araştırılmaktadır.

TMS uygulamaları, girişimsel olmayan bir işlemdir, uygulama esnasında anestezi uygulaması gerekmemektedir. Hastaneye yatış gerektirmez, işlem poliklinik şartlarında oturur pozisyonda bir nöroloji uzmanı tarafından yapılır. İşlem öncesi ekstra bir hazırlık gerekmez ve en önemlisi de ağrısız bir işlemdir.

Başhekim Prof. Dr. Turhan Togan “Nöroloji Kliniğimizde kıymetli hocamız Prof. Dr. Gülnihal Kutlu Günergin ve ekibi tarafından kullanılmaya başlayan Transmanyetik Stimülasyon (TMS), noninvaziv bir işlem olup anestezi uygulaması gerektirmeden ayaktan günübirlik uygulanabilen çok avantajlı bir yöntemdir. Klinik olarak sağlık hizmeti sunumumuza katılan artı değer için teşekkür ediyorum.” dedi.

• DSC_0426.jpg
  • DSC_0430.jpg