Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) Ünitesi
Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) Ünitesi hizmete açıldı.
Dr. Öğr. Üyesi Betül Battaloğlu İnanç’ın sorumluluğunda açılan GETAT Ünitesinde yapılacak uygulamalar hakkında bilgi verdi. Geleneksel ve tamamlayıcı tıp (GETAT) farklı kültürlerin inanış ve teorilerine dayanarak insan hayatını daha sağlıklı hale getirmek için fiziksel ve ruhsal hastalıklardan korunma, için modern tıbbın yanında hastalıkları teşhis ve tedavi etme gibi sağlığın korunması için kullanılan bilgi, beceri ve uygulamaların tamamıdır.
Ünitemizde Dünya Sağlık Örgütünün tedavide birincil veya yardımcı tedavi yöntemi olarak kabul ettiği; sigara bağımlılığı, migren ve diğer tip baş ağrıları, obezite, bel ağrısı, boyun ve diz ağrıları, kabızlık, bazı sindirim sistemi hastalıkları, gebelik bulantıları, sinüzit, konsantrasyon eksikliği, hipertansiyon, diyabet gibi sistemik hastalıklar, bağışıklık sistemini güçlendirme ve koruyucu hekimlik v.b. alanlarda tedavi uygulanmaktadır.
Hasta ilk başvuruda değerlendirilecek olup; İlk gün tanı amaçlı ve uygulamaya yönelik bazı testler istenir, muayenesi yapılıp tedavisi planlanır ve randevusu verilir.
Hastalara uygulanacak seans sayısı şartlara göre değişebilmektedir. Hastanın şartları seans sayısını etkiler. Seans ücreti Sağlık Bakanlığı tarifesine göre belirlenmektedir.
1- Akupunktur (İğne, lazer ışınları, elektrik stimülasyonu (elektroakupunktur), v.b. uyarı yöntemleri ile vücuttaki bulunmuş özel noktaların uyarılması suretiyle yapılan uygulamadır.)
2- Ozon Uygulaması (Ozon tedavisi; oksijene (O2) kıyasla çok daha yüksek enerji taşıyan bir yapıya sahip kimyasal bir bileşik olan ozonun (O3) hastalıkların tedavisine yardımcı yöntem olarak kullanılmasıdır.)
3- Mezoterapi (Mezoterapi mezoderm veya deri orta tabakasına ilaçlar veya vitaminlerin enjeksiyonu temeline dayanan bir tekniktir. Mezoderm kaynaklı organ patolojilerinin iyileşmesini amaçlayan bitkisel ve farmakolojik ilaçların bölgesel, küçük dozlarda, özel iğneler ve özel tekniklerle cilt içi enjeksiyonu uygulamasıdır.)
4- Hipnoz Uygulaması (Hipnoz, zihinsel ve fiziksel rahatlama sağlamak için zihinle bilinçli bir iletişim kurma durumudur.)
5- Kupa Uygulaması (Kan dolaşımını arttırmak ve iyileşme sağlamak için bölgesel vakum oluşturmaya dayanan köklü tedavi yöntemine kupa terapisi denir. Hastalıktan kurtulmak veya sağlığı koruma amacıyla atık maddelerin yoğun olarak toplandığı belli noktalardaki rahatsızlıkları kan alınarak yapıldığı şekli yaş kupa tedavisi ise hacamat olarak da bilinir.)
6- Apiterapi Uygulaması (Arı ve arı ürünlerinin bazı hastalıkların tedavisinde kullanılmasına apiterapi denir. Bal, Polen, Propolis, Arı zehri (Venom), Arı sütü, Arı ekmeği (Perga), Arı larvası (Apilarnil), Kovan havası ve Arı sesi bu tedavide faydalanılan arı ürünleridir.)
7- Larva (Maggot) Uygulaması (Lucilia sericata sineğinin steril hale getirilmiş maggot (larva)’larının yara tedavisinde kullanılması biçimidir.)
Yapılacak uygulamalar için bilgi ve randevu almak üzere pazartesi ve çarşamba günleri sabah GETAT Polikliniğine başvurulabilir. Uygulama için kişiye gerekli bilgilendirme yapılarak, ihtiyaç halinde bazı testler istenilebilir.
GETAT Ünitesi hastanemiz I Blok 2. katta bulunmakta olup bilgi almak için iletişim bilgileri 0 (252) 214 1323- Dahili: 3899'dur.