Karne Dönemi İçin Ailelere Öneriler..
24 Haziran 2022

Karne Dönemi İçin Ailelere Öneriler..

 

Kurumumuz Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Duygu KARAGÖZ’ün zorlu geçen pandemi süreci sonrasında karne alan öğrenciler ve ailelerine önerileri.

Aileler çocuklarının karnesini değerlendirirken öncelikle karnedeki olumlu yönleri vurgulamalıdır. Zayıf notların olduğu karne, öğrenme süreçlerinde çocuğun zorlandığı alanlar ile ilgili bir geribildirimdir. Zayıf notların olduğu karnenin tek sorumlusu çocuk değildir. Zayıf notlarla dolu karnede çocuğa ceza vermek yerine beraber durum değerlendirmesi yapmak daha yapıcı olacaktır. Başarısızlığın nedenleri çocuk ile birlikte suçlayıcı ve yargılayıcı bir dil kullanmadan değerlendirilmeli, çözüm yolları araştırılmalıdır.

Ailesinin göstereceği tepkiden korkan çocukların kaygılanarak uygunsuz baş etme yöntemlerine başvurabileceği unutulmamalıdır. “Seni her durumda seviyoruz, bizim için değerlisin, önemlisin. Sorun nerede birlikte araştırıp çözmeye çalışalım” şeklinde bir dil kullanımı ile çocuğa yaklaşılmalıdır. Çocuklara olan sevginin koşulsuz olduğu hatırlanarak karneye göre sevgi sunulmamalıdır.

Karneleri birbirinden farklı da olsa kardeşlere eşit ilgi gösterilmelidir. Çocuklar kardeş ve arkadaşlarıyla karşılaştırılmamalı ve utandırılmamalıdır.

Bu tür davranışlar, çocuklarda olumsuz bir benlik gelişimine ve kendine güven eksikliğine neden olabilir.

“HER ANNE-BABA KENDİSİNE BU SORULARI SORARAK KENDİNİ DE DEĞERLENDİRMELİ, EKSİK OLAN ALANLARDA DÜZENLEME YAPMALIDIR.”

  • Ev ortamında sağlıklı bir çalışma ve aile ortamı sunuldu mu?
  • Dersleri ile ilgilenip ders çalışma alışkanlığı kazanılmasına yardımcı olundu mu?
  • Çocuğun zorlandığı alanlarda doğru destekleme ve yönlendirme yapıldı mı?
  • Çocuğun kendine olan güveninin desteklenmesi için yardımcı olundu mu?
  • Ders dışı sosyal alanlarda da doğru yönlendirme ile desteklenmesi sağlandı mı?

 

TATİL İÇİN ÖNERİLER

Tatilin, öğrencilerin dinlenmesi ve eğlenmesi için verilen bir zaman dilimi olduğu unutulmamalıdır. Sosyal izolasyonla geçen pandemi sonrası çocuklar için ilk rahat yaz tatili olması nedeniyle de bu dönem daha etkin geçirilmelidir. Çocukların ihtiyaç duyduğu sosyal ortamlar/ilişkiler desteklenmelidir.

“Birlikte zaman geçirin, oyun oynayın!”

Oyun oynarken çocuğunuzu daha iyi tanımaya başladığınızı, neleri gözden kaçırdığınızı fark edeceksiniz. Bu amaçla evde sessiz film, tabu, jenga, satranç gibi oyunlarla mini yarışmalar düzenleyebilirsiniz. Çocukluğunuzda sizin keyif aldığınız oyunları ve etkinlikleri de çocuğunuza öğretebilirsiniz.

Birlikte izleyebileceğiniz bir film seçerek onunla vakit geçirebilirsiniz. Film sırasında telefonun sessizde olmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca filmin sonuna kadar filmi takip ederek çocuğa eşlik etmeniz de çok önemlidir.

“Çocuklara yönelik atölye etkinliklerine gidin!”

Çocukların yaşına uygun aktivitelere katılmasını sağlayın. İlgi ve yeteneklerini keşfetmesine rehberlik edin. Sanat müzeleri, sanat platformları, üniversiteler ve belediyeler çocukların merak ve ilgi alanlarına yönelik atölye etkinlikleri yapabilecek yerlerdir. Bulunduğunuz yerdeki imkanları gözden geçirin.

“Çocuğunuzu sosyal aktivitelere gönderin!”

Çocukların ilgi ve yetenekleri doğrultusunda sosyal aktivitelere yönlendirilmesi yapılmalıdır. Sportif faaliyetlerin yanı sıra diğer sosyal becerilerini de güçlendirecek sosyal aktiviteler araştırılmalıdır.

“Haftada birkaç gün mutlaka dışarı çıkın!”

Dışarıda gözlem yapması, doğa olaylarını, havayı ve çevreyi gözlemlemesi gelişimini de desteklemektedir. Yaşına uygun tiyatro, sinema ve gösterilere gidebilirsiniz. Kimi zaman bu aktivitelere istediği arkadaşı ya da arkadaşlarının da gelmesi daha fazla keyif almasını sağlayabilir. Çıkışta izlediği şeyle ilgili yorum yapmasını yönünde teşvik edin. Kısa bir özetini anlattırıp fikrini sorarak heyecanına ortak olduğunuzu hissettirin.

“Arkadaşlarıyla bir araya getirin!”

Çocuğunuzun sevdiği arkadaşları ile bir araya gelmesini sağlayın. Bu şekilde çocuğunuzun arkadaş ilişkileri güçlenecek, keyifli vakit geçirecek, sosyal-duygusal gelişimine katkı sağlanmış olacaktır. Aynı zamanda sizler için de diğer çocuklarla ilişkilerini gözlemleme ve arkadaşlarını tanıma fırsatı olacaktır.

“Televizyon ve bilgisayar/telefon kullanımını yaz dönemi için yeniden düzenleyin!”

Çocukların ebeveynlerinden en büyük istekleri tatil boyunca istedikleri kadar televizyon izlemek veya bilgisayar oynamak olabilir. Televizyon ve bilgisayar/telefon kısıtlanması/düzenlenmesi çocuğun genel bedensel ve ruhsal gelişimi için gereklidir.Bu nedenle televizyon ve bilgisayar süreleri belli bir zaman diliminde kontrollü verilmelidir. Tatiller çocukların dinlenmesi için önemlidir. Ödevler değil ama öğrenme devam edebilir.

Hayatta her şeyden önemlisi; her koşulda çocuklarınızı sadece yaptıklarıyla değil, yapamadıklarıyla da sevmeye özen göstermenizdir...