8 Şubat Dünya Epilepsi Günü..
09 Şubat 2021

8 Şubat Dünya Epilepsi Günü..

Epilepsi halk arasında sara hastalığı olarak bilinen sık görülen nörolojik kronik bir hastalıktır. Epilepsi, beynin bir bölgesindeki hücrelerinin anormal elektrik sinyali yollamasıyla ortaya çıkar. Dünyada ve ülkemizde nüfusun %1 i epilepsi hastasıdır. Her yaş grubunda görülebilmekle beraber sıklıkla 65 yaşın üstünde ve çocukluk çağında görülme sıklığı daha yüksektir.

Epilepsi nöbetleri, ani şekilde ortaya çıkar ve beynin tümüne ya da belirli bir bölümüne yayılır. Nöbet tipleri beynin hangi bölgesinde başladığına göre değişir. Bazı epilepsi nöbetlerinde şiddetli kasılmalar olabildiği gibi belli bir bölgeden kaynaklanan nöbetlerde anormal hareketler, bilinç kaybı, cevapsızlık, donakalma vb. biçimde olabilir. Bazı epilepsi sendromlarında dalma ve sıçrama tarzında nöbetler görülebilir. Çoğu nöbet 30 saniye-2 dakika arasında sürer. Beş dakikadan uzun süren bir nöbet varsa acil tıbbi yardım alınması gerekir.Beyinde yapısal bozukluklar epilepsi nöbetlerine sebep olsa da hastaların 2/3 ünde tek ve bariz bir neden olmayabilir. Genetik etkenler de hastalıkta rol oynar.

Epilepsi, nöbetleri önleyici ilaçlarla kontrol altında tutulabilir. Ancak ilaçların yeterince etkin olmadığı tedaviye dirençli epilepsi hastaların cerrahi tedavi ve vagal sinir stimülasyonu gibi nöromodulatuar tedavi şansları mevcuttur. Hastanemizde her Perşembe saat 08:00-12:00 arasında epilepsi konusunda uzmanlaşmışProf. Dr. Gülnihal KUTLU GÜNERGİN ve Prof. Dr. Vedat Semai BEK tarafından epilepsi polikliniği yapılmakta, hastalar takip edilmektedir. Nöbet önleyici tedavi dışında dirençli epilepsi hastaları cerrahi için uygun ise hazırlanmaktadır. Ayrıca cerrahi için uygun olmayan vakalara bir nöromodülasyon tedavisi olan vagal sinir stimülasyonu yapılabilmekte ve hastalar takip ve tedavi edilmektedir.

Nöbet Geçiren Hastaya ilk yardım Ne YAPILMALI?

Hasta yan yatırılmalıdır. Başını çarpmaması için başın altına destek konulmalı, etrafında zarar verebilecek eşyalar uzaklaştırılmalı, varsa gözlük çıkartılmalı, kravat gevşetilmelidir. Hastanın rahat nefes alması sağlanmalıdır. Nöbet anında sakin olun ve hastanın nöbetinin geçmesini bekleyin.

Dilini ısırmaması için ağzına sert bir cisim koymak yanlıştır. Sert cisim hastanın dişlerini kırabilir, boğazını tıkayıp nefes almasını önleyebilir.

Unutmayın kasılmalı nöbet sonrasında kişi boş boş bakabilir. Sersemlemiş ve yorgun olabilir; onunla sakince konuşmaya özen göstermelisiniz. Kasılmalı nöbet süresi 3dakikadan daha uzun olursa, nöbet sonrasında kişinin bilinci veya solunumu normale dönmezse, nöbetler arkası arkasına tekrar ederse, nöbet suda gerçekleşmişse, nöbet geçiren kişi hamile yaralı veya şeker hastasıysa mutlaka 112’yi arayıp hastayı en yakın sağlık kuruluşuna naklini sağlayınız.

UNUTMAYIN!

Epilepsi tedavi edilebilir bir hastalıktır, yardım almaktan korkmayınız.

Çok değerli hekimimiz Klinik Nörofizyoloji Uzmanı ve Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gülnihal KUTLU GÜNERGİN’e sağlık okur yazarlığı ve epilepsi farkındalık günü için vermiş olduğu destekleri için çok teşekkür ediyor ve çalışmalarında başarılar diliyoruz.

R1.jpg