2 Nisan OTİZM farkındalık günü ve Nisan Ayı OTİZM farkındalık ayı
09 Temmuz 2020

2 Nisan OTİZM farkındalık günü ve Nisan Ayı OTİZM farkındalık ayı

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü tüm dünyada otizm konusunda farkındalık yaratmak ve sorunlara çözüm bulmak amacı ile Birleşmiş Milletler tarafından 2008 yılında kabul edilmiştir. 2008 Yılından itibaren her yıl ‘Otizm Farkındalık Ayı’ olan nisan ayı boyunca dünya genelinde otizm ile ilgili araştırmaların teşvik edilmesiyle erken teşhis ve tedavinin yaygınlaştırılması hedeflenmektedir.

Otizm spektrum bozukluğu, erken çocukluk döneminde belirtilerin ortaya çıktığı nörogelişimsel bir bozukluktur. Otizm belirtileri gösteren bebek/çocukların karşılıklı sosyal iletişim kurma becerilerinde kısıtlılık, dil gelişiminde gecikme, sözel ve sözel olmayan iletişim yetersizlikleri, tekrarlayıcı bedensel hareketler, kısıtlı, sınırlı ilgi alanları, duyusal uyaranlara (tat, koku, dokunma, görsel, ses) çok az ya da çok yüksek düzeyde tepkiler gösterebilirler.

Eğer çocuğunuz;

  • Göz teması kurmuyorsa
  • Konuşmasında gecikme varsa
  • Takıntılı davranışlar sergiliyorsa (tekerlekleri döndürmek, oyuncakları dizmek gibi)
  • İsmi ile seslendiğinizde dönüp bakmıyorsa
  • Çevresine, yaşıtlarına ilgisiz davranıyorsa
  • Yaşıtları gibi oyun oynamıyorsa
  • İsteklerini işaret parmağı ile göstermiyorsa

Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu belirtilerden herhangi birisini saptadığınızda uzmana başvurmanız önem taşımaktadır. Çünkü otizmin erken yaşta tanı alması ve eğitime başlanması gidişatı değiştiren en önemli belirteçlerdendir.

Muğla ilinde Otizm Spektrum Bozukluğu olan Bireylere Yönelik Eylem Planı çerçevesinde, çocuğunuzda otizm belirtilerinden herhangi birini saptadığınızda Aile Hekimine başvurabilirsiniz. Risk tespit edilen durumlarda Aile Hekiminiz sizi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanına yönlendirecektir.

Otizm farkındalık ayının amaçlarından bir tanesi de otizm tanısı olmayan ailelerin ve çocukların otizm tanısı olan çocuklara yaklaşımında farkındalık yaratmaktır. Otizm tanısı olan bir çocuk ile çocuğunuzun aynı okulda/sınıfta olması çocuğunuzu geriletmez. Aksine çocuğunuz için önemli bir deneyimdir. Otizm tanısı olan çocukların okulda akran zorbalığı yaşamalarının önüne geçilmesi; okullarda uygun eğitim alabilecekleri sınıfların oluşturulması; eğitim sürelerinin artırılması; bu bireylerin topluma kazandırılması konusunda herkesin üzerinde düşüneceği ve empati sağlayabileceği bu aydaki kazanımların tüm yıl sürmesi dileği ile.

Uzm. Dr. Börte GÜRBÜZ ÖZGÜR

Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

Sağlık Bakanlığı Muğla SKÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi



  • otz 2.jpeg
  • otz1.jpg
  • uzm.dr.börte gürbüz.jpg