Koroner Bypass olan En yaşlı hastamız 82 yaşındaki İbrahim Yalçın…
09 Temmuz 2020

Koroner Bypass olan En yaşlı hastamız 82 yaşındaki İbrahim Yalçın…

Koroner Bypass olan En yaşlı hastamız İbrahim Yalçın…

Koroner Arter Hastalığı nedeniyle dış merkezde anjiosu yapılarak Koroner bypass ameliyatı kararı alınan 82 yaşındaki İbrahim Yalçın ameliyat olmak için hastanemizi tercih ederek kurumumuza başvurmuştur. İleri yaşlarda yüksek riskli bir ameliyat olan bypass ameliyatı kurumumuz Kalp ve Damar Cerrahisi ekibi tarafından başarıyla yapılmıştır.

Bu yetişkin hastamız dışında şu ana kadar Kalp Damar Cerrahisi ekibi olarak 5 çocuk kalp ameliyatını da başarıyla gerçekleştirdik. Konya ve Elazığ’dan T.C Sağlık Bakanlığımız Hava Ambulansı ile kalp ameliyatı olmak için tarafımıza 2 çocuk hasta, birisi 2 yaş, diğeri de 2 günlük olan bebek getirilmiş olup artık Türkiye’nin dört bir tarafından kalp ameliyatı olacak çocuk hastaları da kabul etmeye başlamış bulunmaktayız” diye bilgi veren sayın hekimimiz Doç. Dr. Buğra HARMANDAR’a bu başarılı koroner by-pass ameliyatı hakkında bilinmesi gerekenleri sorduk…

Koroner Arter Hastalığı (KAH) nedir?

“Koroner Arter Hastalığı (KAH), kalp adalesini besleyen ve “koroner arterler” olarak adlandırılan atardamarların daralma veya tıkanması ile kan akımının kısmi ya da tam kesilmesine bağlı olarak oluşan hastalıklardır. Üç ana koroner arter sistemi vardır. Koroner arterler, kalpten çıkan atardamar olan aorttan beslenirler.

Koroner arterler, kalp kasına kan ile oksijen sağlar. Bu damarlar içinde çok fazla yağ plakları varsa, bu darlık oluşturur ve içinden geçen kan akımını engeller. Kalbiniz yeterli kan veya oksijen alamıyorsa, hasta da göğüs ağrısı ve kalp krizi oluşabilir. Koroner arterlerin akımı tehlike oluşturacak oranda engellenirse, doktorunuz kan akışını sağlamak için bypass (yani yan yol) operasyonu önerilir. Bu noktada tıkanan kalp damarlarının yerine yeni damarlar takılması işlemine de “Koroner bypass ameliyatı” denir, diye bilgi verdi.

Yaptığınız en yaşlı vakanızdan kısaca bahseder misiniz?

Hastamızda KAH olup, 82 yaşında, göğüs ağrısı şikayeti ile bize başvurdu. Dış merkezde yapılan anjiosu incelendi ve ameliyat hazırlığı yapıldı. Kalp damar cerrahi ekibi olarak hastaya 4 damar koroner bypass ameliyatını başarıyla uyguladık. Hastamız ameliyat sonrası ileri yaşına rağmen oldukça güzel bir iyileşme süreci gösterdi.  Bu hastamız hastanemizde gerçekleştirdiğimiz 3. koroner bypass ameliyatımızdır.

Koroner Bypass olan hastalar nelere dikkat etmelidirler?

Günümüzün modern ameliyat tekniği ve teknolojisi sayesinde hastalar, açık kalp ameliyatından çok kısa bir süre sonra (yaklaşık 5 gün) hastaneden taburcu olabilirler. Ev içi aktiviteleri ve masa başı iş aktivitelerini rahatlıkla yapabilirler. 4-6 hafta içinde, hiçbir kısıtlama olmadan (araba kullanmak ve hafif sportif yürüyüş yapabilirler) normal yaşamlarına dönebilirler

Koroner bypass ameliyatı, nedenleri değil sonuçları ortadan kaldıran bir işlemdir. Hastaların değiştirilebilen risk faktörleri, kontrol altında tutularak tekrar aynı problemlerle karşılaşma olasılıkları azaltılır. Yeni damarların ömrünü uzatmak amacıyla sigara kullanımını bırakmak, yüksek kolesterol, yüksek tansiyon, stresli yaşam ve kontrolsüz şeker hastalığı gibi risk faktörlerinin ortadan kaldırılması, yeme içme düzeni, uygun diyet,  ilaç kullanımı, seyahat programı, spor aktiviteleri ve günlük yaşam konusunda doktorun tavsiyeleri doğrultusunda hareket edilmesinin önemi büyüktür. Bu önlemler, ameliyatın uzun dönem sonuçlarını iyileştirir ve başarısını daha da artırır.

Hastamız İbrahim Yalçın’da “Bu kadar özellikli büyük kalp ameliyatının Muğla’da yapılabilmesi her kesimden hasta için oldukça büyük bir fırsattır. Ameliyatımız yapan doktorlardan ve hemşirelerimizden, Allah razı olsun” diyerek yaşadığı mutluluğu ifade etti.

Koroner bypass gibi tüm erişkin ve çocuk açık kalp ameliyatları da artık kurumuzda başarıyla yapılmaya başlanmıştır…



  • bypas1.jpg
  • bypas2.jpg