Dünya Ruh Sağlığı Günü kapsamında “İş Yerinde Ruh Sağlığını Kim Korumalı? Çalışan mı? İşveren/Yönetici mi?” Konulu Münazara Yapıldı
14 Ekim 2024

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalınca 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü kapsamında, Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi uzman hekimleri ve MSKÜ Tıp Fakültesi öğretim üyelerinin katılımıyla düzenlenen “ İş Yerinde Ruh Sağlığını Kim Korumalı? Çalışan mı? İşveren/Yönetici mi?” konulu münazara 10 Ekim Perşembe günü saat 14:30’ da Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi B salonunda gerçekleştirildi.

Program öncülüğünü yapan Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Meltem Derya Şahin münazarayla ilgili bilgilendirmelerde bulundu:

Her yıl 10 Ekim'de kutlanan Dünya Ruh Sağlığı Günü, bireylerin ruh sağlığının iş ve özel yaşamlarına olan etkisini göz önüne alarak, küresel ölçekte bir farkındalık yaratmayı amaçlamaktadır. Bu yılın teması olan "İş Yerinde Ruh Sağlığını Önceliklendirme", iş dünyasındaki herkesin dikkat etmesi gereken bir konudur. Yapılan araştırmalar, sağlıklı bir ruh halinin yalnızca bireyin refahını değil, aynı zamanda iş yerindeki verimliliği ve genel performansı da doğrudan etkilediğini göstermektedir. Ancak, iş yerlerinde stres, baskı, uzun çalışma saatleri ve yetersiz sosyal destek gibi faktörler, ruh sağlığını olumsuz etkileyebilmektedir. Bu nedenle iş yerlerinde ruh sağlığını korumak, hem işverenler hem de çalışanlar için hayati öneme sahiptir.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı olarak 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü’nün temasına uygun olarak "İş yerinde ruh sağlığını kim korumalı: Çalışanlar mı? İşverenler mi?" konulu bir münazara gerçekleştirdik. Münazaramıza bir arada çalışmanın oldukça değerli olduğu Muğla Eğitim Araştırma Hastanesi’nde hizmet veren farklı branşlardan uzman hekimlerimiz ve MSKÜ Tıp Fakültesinden değerli öğretim üyelerimiz tartışmacı olarak yer aldı. Moderatörlüğü Dr. Öğretim Üyesi Meltem Derya Şahin tarafından yapılan tartışmada, bir taraf (yönlendirici Dr. Öğr. Üyesi Mahmut Selçuk, tartışmacılar Doç. Dr. Nazile Ertürk, Dr. Öğretim Üyesi Samet Şahin, Dr. Öğretim Üyesi Bahadır Dede) işverenlerin çalışanlarının ruh sağlığını koruma sorumluluğunun altını çizerken; diğer taraf da (yönlendirici Uzm. Dr. Güneş Devrim Kıcalı tartışmacılar Dr. Öğretim Üyesi Gülçin Özkan Onur, Uz. Dr. Mustafa Kule, Uz. Dr. Aslıhan Uyar) bireylerin kendi ruh sağlıkları üzerindeki kontrolünü vurguladı.

Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi başhekimi, başhekim yardımcıları, MSKÜ Tıp Fakültesi Dekanı ve dekan yardımcılarının katılımıyla açılan etkinliğe, çok sayıda hekim, üniversitemizin birçok fakültesinden öğretim üyesi, üniversitemizin öğrencileri ve aynı hastanede çalıştığımız farklı meslek alanlarından çalışma arkadaşlarımız yoğun ilgi gösterdiler. Bu tartışma ortamı; hem bireysel farkındalık hem de kurumsal politikaların önemini ortaya koyarak, iş yerlerinde sağlıklı bir çalışma ortamı yaratmanın nasıl mümkün olabileceğine dair kapsamlı bir bakış sunmayı amaçladı.

Ancak bu farkındalık sadece iş dünyasıyla sınırlı kalmamalı. Ruh sağlığı, bireylerin hayatlarının her alanını etkileyen ve sadece ruh sağlığı sorunları yaşayanlar için değil, genel toplum için de önemli ve temel bir konudur. Türkiye'de ve dünyada hala birçok kişi ruh sağlığı sorunlarını dile getirmekten kaçınmakta ve profesyonel destek almaktan çekinmektedir. Bu da ruh sağlığıyla ilgili yanlış anlamaların ve damgalanmanın devam etmesine yol açmaktadır.

Ruh sağlığına dair farkındalığın artırılması ve bu konudaki damgalamanın azaltılması adına, toplumun her kesiminin bu konuda daha duyarlı olması gerekiyor. Ruh sağlığı sadece bireysel bir sorun değil, toplumsal bir sorumluluktur. Sağlıklı bir toplum, hem fiziksel hem de ruhsal sağlığı güçlü bireylerden oluşur.

Gerçekleştirdiğimiz etkinliğimiz, bu farkındalığın artmasına küçük de olsa bir katkı sağladıysa, hedefimize bir adım daha yaklaşmış olduk. Katılım gösteren herkese teşekkür ederken, umuyoruz ki bu tür etkinlikler toplum genelinde ruh sağlığına dair farkındalığı arttıracaktır.
  • WEB RUH SAĞ.MÜNAZARA4
  • WEB RUH SAĞ.MÜNAZARA5