Kurumumuz giriş arenasında Anesteziyoloji ve Reanimasyon uzmanı Doç.Dr.Başak ALTIPARMAK’ın koordinasyonunda Muğla Tıbbi Araştırmalar Topluluğu gönüllü öğrencileri tarafından stant kurularak hastaneye başvuran bireylere “Antibiyotik Kullanımıyla antimikrobiyal direnç konusundaki farkındalığı artırmak ve ilaçlara dirençli enfeksiyonların artmasını ve yayılmasını önlemek için bilgilendirme yapılarak broşürler dağıtıldı.
Antibiyotikler bakteriler ve bazı parazitler gibi bir takım mikropların neden olduğu enfeksiyonları tedavi etmek için kullanılan bir gurup ilaçlara verilen genel isimdir. Bununla birlikte, insan ve hayvanlarda antibiyotiklerin sürekli ve yanlış kullanımı, mikropların, tedavilerinde kullanılan antibiyotiklere karşı etkisiz olması, direnç geliştirmesini, enfeksiyonların vücutta kalış süresi uzar bu direncin yayılma riskini de arttırır.
Antibiyotik direncinin yayılmasını önlemek ve kontrol altına almak için alınabilecek önlemler nelerdir?
· Antibiyotikler yalnızca hekim tarafından reçete edildiğinde kullanılmalıdır.
· Hasta bireylerden yapılan kültür sonuçlarına göre gerektiğinde antimikrobiyal tedavinin devam edilmesi ya da tamamlanması.
· Hekim ihtiyaç tamamlandığını düşündüğünde asla antibiyotik kullanmak için kişiler ısrarcı olunmamalıdır.
· Antibiyotik kullanırken daima hekimin doz ve süre tavsiyelerine uyulmalıdır.
· Yarım kalmış antibiyotik kutuları tekrar kullanılmamalı ya da başkalarıyla paylaşılmamalıdır.
· Hijyene dikkat edilmelidir.Düzenli olarak elleri yıkanmalı, yiyeceklerin hijyenik olarak hazırlanması, hasta kişilerle yakın temastan kaçınmalı ve aşı ile korunmanın mümkün olduğu hastalıklarda aşı yaptırılarak hastalıklara karşı korunma sağlanmalıdır.
· Güvenli Beslenme için 5 Adım’ı takip ederek temizliğe önem verilmeli, hijyenik olarak gıdalar hazırlanmalı (temiz tutulmalı, çiğ ya da pişmiş gıdaları ayrı ayrı saklayın, gıdaları iyice pişirin, yiyecekleri doğru sıcaklıklarda muhafaza edin , temiz ve güvenli su ve ham maddeleri kullanın) ve sağlıklı hayvanlarda büyümenin teşviki veya hastalığın önlenmesi için antibiyotik kullanılmadan üretilen yiyecekler tercih edilmelidir.
“Unutmayın! Bilmek Korunmaktır.”
Muğla Tıbbi Araştırmalar Topluluğu gönüllü öğrencileri tarafından sosyal sorumluluk kapsamımda kurulan standı hastane başhekimi Prof.Dr.Turhan TOGAN ve yönetim ekibi ziyaret etti.