Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi HAP Deprem Tatbikatı
29 Eylül 2023

Muğla İl Sağlık Müdürlüğü organizasyonunda, Yerel Düzey Sağlık Çalışma Grubu Operasyon Planı kapsamında, kurumumuz Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Afet Planı HAP SAHA TATBİKATI, 27/09/2023 tarihinde saat 14:38’de planlanan senaryonun uygulanmasıyla gerçekleştirildi.

Senaryo gereği 27/09/2023 tarihi Çarşamba günü saat: 14:32 'de Merkez üssü Muğla ili Menteşe ilçesi Düğerek Mahallesinde, 7.1 şiddetinde gerçekleşen depremden etkilenen Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Hastane Başhekimi tarafından HAP uygulamaya konuldu. Depremden etkilenen alanların kısmi tahliyesi ile binada bulanan hastaların ve mahsur kalanların kurtarılarak uygun hastanelere nakillerinin gerçekleştirilmesi ile kurtarma çalışmalarında görev alacak kurum ve kuruluşların görev ve yetki çerçevesinde işbirliği ve koordinasyonuyla oluşturulan triyaj alanında (yeşil, kırmızı,sarı), hastalara ilk müdahalleleri yapılarak ihtiyaçları doğrultusunda ambulanslar ile diğer hastanelere nakilleri sağlandı.. Tatbikat  hastanede bulunan 635 yatan hastadan 210 hasta (70 kırmızı kodlu yaralı, 112 sarı kodlu yaralı, 15 yeşil kodlu yaralı ve 13 ex) tahliye edildi. 1500 yeşil kodlu kişinin (poliklinik hastası, hasta yakını, personel) kendi imkanları ile hastaneden tahliyesi ve müdahale aşamasının raporlanmasının ardından gerekli tüm önlemlerin alınmasıyla hastanenin rutin çalışma işlemlerine devam edildi.

Başarıyla tamamlanan tatbikatın ardından Hastane Başhekimi Prof. Dr.Turhan TOGAN, “İl Sağlık Müdürlüğümüz koordinasyonunda 15 kurum, 25 araç ve 350 kişiyle, paydaş kurumlarımız ve mesai arkadaşlarımızla gerçeğini aratmayan bir HAP saha tatbikatı gerçekleştirildi. Amacımız da afet öncesi, afet anı ve afet sonrasında yapılacak çalışmalarda, erken müdahale ve  eylem planımızı gözden geçirerek gerekli aksaklıkları tespit etmek, mümkün olan en kısa sürede ve en etkili bir şekilde yaralıları kurtarmak ve tedaviye yönelik müdahaledir. Yakın zamanda yaşadığımız depremin ülkemizin gerçeği olduğunun bilinciyle yapılan tatbikatta kurtarma çalışmalarının da  gerçeğine yakın  olması için çaba gösterdik. Deprem bilinciyle hazırlıklı olmak gerek. Kişilere yapılan kusursuz makyajlardan dolayı da ayrıca arkadaşlarımıza  teşekkür ediyorum." diye konuştu.

• HAP.jpg
  • IMG_2364.jpg