Aynı Gün Tek Kadavradan Yapılan Böbrek Nakliyle İki Hastaya Umut Oldu-Hastane yönetimi böbrek nakli yapılan hastaları ziyaret etti.
18 Mayıs 2023

Kurumumuz Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Organ Nakil sorumlu hekimi Doç.Dr.Önder ÖZCAN ve ekibi tarafından tek kadavradan aynı anda gerçekleştirilen iki böbrek nakli ile iki cana umut oldular.

Geçirdiği trafik kazası sonrası beyin ölümü gerçekleşen vericinin organları ailesinin de rızası üzerine bağışlandı. Yapılan operasyonla hayatını kaybeden vericinin iki böbreği kurumumuzda nakil bekleyen 53 yaşında, 8 yıldır böbrek yetmezliği nedeniyle hemodiyalize giren A.E ve 6 yıldır tedavi gören 41 yaşındaki S.C'ye yapılan gerekli tetkikler sonrasında, eş zamanlı olarak alındıkları ameliyatla bağışlanan böbrekler nakledildi.

Doç.Dr.Önder ÖZCAN “Başarılı geçen ameliyat sonrası hastalarımızın genel durumu iyi olup artık şifa ile evlerine taburcu edilecek ve kendi yaşamlarını aktif olarak devam ettirebilecekler.” dedi

Multidisipliner bir ekip çalışmasının sergilendiği süreçte; Genel Cerrahi AD’ndan Doç.Dr.Ilgaz KAYILIOĞLU, Dr.Öğr.Üyesi Özcan DERE’nin yer aldığı nakil ameliyatlarında, Nefroloji Bilim Dalı’ndan Prof.Dr.Bülent HUDDAM, Anesteziyoloji AD’ndan Doç.Dr.Başak ALTIPARMAK,Tıbbi Biyokimyadan Uzm. Dr.Alim Özgür DURMAZ, organ bağışı birimi organ ve doku nakil koordinatörü Nazlı TEPELİ ve İsmail ÇATAL olmak üzere ameliyathane ekibi, ameliyat sonrası yoğun bakım takibi ve genel cerrahi kliniğinde hemşirelerimiz tarafından takipleri yapılan hastalarımız için olağanüstü bir ekip çalışması sergilendi.

"Ülkemizde Pandemi sonrasında Organ bağış oranı oldukça düşük "

Organ nakil merkezi açıldığı günden bu yana 12 tane organ nakli gerçekleştirdi. Bu nakillerin sadece 3 tanesi canlıdan, 9 tanesi de  kadavra nakli olup her nakil canlıdan olmamaktadır. Organ bağışı organ nakli bekleyen hastalar için çok önemli ve şu an, oran olarak, ülkemiz oranları maalesef dünyanın oranlarının oldukça gerisinde kalmaktadır. Yıllık ortalama yüzde 6'lar civarında olmaktadır.

Pandemide bu oran yarı yarıya düştü. Son zamanlarda kısmı bir artış olsa da oran hala bekleyen hasta listesinin çok çok altında. Muğla’da beyin ölümü sonrası organ bağış oranı oldukça yüksek olmasına rağmen son zamanlarda ülkemizde ve tüm dünyada yaşanan düşüşe paralel olarak düşüş görülmektedir.

“Bağışlanan her organ yeni bir hayata umuttur”.

Nakil ameliyatı olan hastalar, uzun diyaliz seansları sonrası zorlu geçen yıllarının ardından vericinin ve ailesinin, organ bağışları sayesinde yeniden hayata umutla bağlanıyorlar. Hastanemizde gerçekleştirilen eş zamanlı nakil sonrası taburcu edilen hastalarımız emeği geçen tüm doktorlarımıza ve sağlık personeline teşekkür ettiler.

Hastane Başhekimi Prof.Dr.Turhan Togan organ nakil ekibini yapmış oldukları başarılı hizmetler dolayısıyla tebrik ederek hastalara acil şifalar diledi. Yönetim olarak fedakarlık isteyen bu özellikli çalışmaları her zaman destekledik ve destekleyemeye devam edeceğiz diyerek sözlerini tamamladı.

• DSC_0252.jpg
  • DSC_0246.jpg