Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ Nakil Merkezinde; 2023 Yılının İlk Canlıdan Canlıya Organ Nakil Ameliyatı Gerçekleştirildi.
12 Ocak 2023

Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ Nakil Merkezinde 2023 Yılının İlk Canlıdan Canlıya Organ Nakil Ameliyatı Gerçekleştirildi.
İki yıl önce kurulan Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ Nakil Merkezinde, 2023 yılının ilk merkezimizin üçüncü canlıdan canlıya nakli gerçekleşti. 55 yaşındaki hastaya 57 yaşındaki abisinin böbrek nakli, Genel Cerrahi Anabilim Dalı doktoru Doç. Dr. Önder ÖZCAN’ın önderliğinde cerrahi ekibin başarılı operasyonuyla yapıldı.
Multidisipliner bir ekip çalışmasının sergilendiği süreçte; Nefroloji Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Bülent HUDDAM, Anesteziyoloji ABD’ndan Doç. Dr. Başak ALTIPARMAK, Patolog Uzm. Dr. M. Gülay ÖRGÜN SÖNMEZ, Girişimsel Radyoloji Uzmanı Dr. Ferda BACAKSIZ SARI, Tıbbi Biyokimyadan Uzm. Dr. Tarkan YAZICI, organ bağışı birimi organ ve doku nakil koordinatörü Nazlı TEPELİ olmak üzere olağanüstü bir ekip çalışması yapıldı.
Geçmiş olsun ziyaretinde bulunan Başhekim Doç. Dr. Turhan TOGAN “Organ Nakli Merkez Müdürü Prof. Dr. Okay NAZLI,  Doç. Dr. Önder ÖZCAN ve ekibi başta olmak üzere teknisyeni, teknikeri, hemşiresi, ameliyat sonrası takibinin yapıldığı yoğun bakım ünitesi ve genel cerrahi servisindeki tüm çalışma arkadaşlarımızın çok hassas ve titiz bir takım çalışması gerçekleştirdiği bu süreçte emeği geçen tüm meslektaşlarımıza çok teşekkür ederim.” dedi.
Doç. Dr. Önder ÖZCAN  “Organ Nakil Merkezimizde, 3 canlı, 7 kadavra organ nakili olmak üzere 10 nakil ameliyatıyla birlikte 6 kornea nakil ameliyatı yapılmıştır.” dedi. Ülkemizde organ bekleyen binlerce vatandaş olduğunun ve bunların ekonomiye büyük bir yük getirdiğinin altını çizerek, "Organ nakli kişinin daha sağlıklı bir birey olarak yaşamını sürdürmesinin yanında, ülkemize ekonomik maliyet açısından katkısı yüksek bir işlemdir. Bu nedenle organ bağışını teşvik etmek hepimizin vatandaşlık görevi olmalı" diye konuştu. “Muğla Eğitim Araştırma Hastanesi Organ Nakli Ünitesinin kurulmasında başlangıçtan bugüne kadar yakın desteği olan Türkiye Organ Nakli Kuruluşları Koordinasyon Derneği Başkanı Prof. Dr. Uluğ ELDEGEZ, Sağlık Bakanlığı UKM daire başkanı Dr. Fatih KACİROĞLU, Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkez Müdürü Prof. Dr. Bülent AYDINLI ve ekibine ülkemiz, hastanemiz ve Muğla Halkı adına teşekkür ediyoruz”. dedi.
Uzun diyaliz seansları ve zaman zaman yaşadığı sıkıntılardan, bağışçı olan abisi ve eşinin moral desteği ve de olmazsa olmaz hekimlerimiz sayesinde kurtulduğunu ifade eden hasta emeği geçen tüm sağlık personeline teşekkür etti.
Hastane Başhekimi Doç. Dr. Turhan TOGAN da Organ Nakil Merkezimizde başarılı işlerin yapıldığını, Sağlık Bakanlığımız ve İl Sağlık Müdürlüğümüzün de destekleriyle bu nakillerin ilimizde artacağına inandığını belirtti.