“Muğla Şekerleri” Sensör Cihazı Dağıtım Projesi Kapsamında Tip1 Diyabetli 71 Çocuğa Sensörlu Glikoz Ölçüm Cihazı Dağıtımı Gerçekleştirildi.
18 Nisan 2022

Muğla Valiliğinin önderliğinde Muğla Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Endokrinoloji Bölümü koordinasyonu ile düzenlenen “Muğla Şekerleri” projesi kapsamında, ilimizde ikamet eden 18 yaş altı 71 Tip-1 Diyabetli çocuğumuza sensör dağıtımı yapılmıştır.

Programda ailelere diyabetin önemi, diyabetle yaşam ve sensör kullanımı hakkında bilgilendirme yapıldı. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen sensörlü glikoz ölçüm cihazı dağıtım programına Vali Yardımcısı Ali YILMAZ, AK Parti Muğla Milletvekili Yelda Erol GÖKCAN, İl Sağlık Müdürümüz Dr. Ali Burak MÜLAYİM, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Osman TOPRAKÇI, İl Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Balkanı Özden İŞLER, Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Turhan TOGAN ve hastane idarecileri, sağlık çalışanları, Tip-1 Diyabetli çocuklar ve aileleri katılım sağladı.

Programda konuşan Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Endokrinolojisi uzmanı Dr. Gülay CAN YILMAZ, proje süreci ve Tip-1 Diyabet hakkında bilgilendirme yaparak “Türkiye'de ilk defa 2016 yılında bir çalışma yapıldı. Şu anda Türkiye genelinde 18 yaş altı diyabetli çocuk sayısının 20 bin civarında olduğunu tahmin ediyoruz. Muğla'da ise bu rakam 200 civarında. Diyabetli çocukların günlük kan şekeri ölçümü ile günde 8-10 defa parmakları delinerek yapılan ölçüm, artık sensör cihazı ile parmaklar delinmeden yapılacak. Sensör cihazı sayesinde günde 288 ölçüm yapılabilecek ve anlık veri paylaşımı olacak " dedi.

AK Parti Muğla Milletvekili Yelda Erol GÖKCAN yaptığı konuşmasında “Bu ölçüm cihazları ile çocuklarımızın okulda eğitim hayatında, oyun oynarken, spor yaparken ve gece uykuları bölünmeden, en önemlisi de çocuklarımızın kan şekerini ölçmek için günde 10-15 defa parmakları delinmeden, hiç acı çekmeden ölçümleri yapılabilecek ve ailelerimiz de ne okulda ne de gece uykusunda çocuklarının şeker ölçümü için huzursuz olmayacaklar ve artık çocuklarının daha güvende olduğunu hissedecekler. Kısacası artık bugünden itibaren 71 tane Muğla Şekerlerimiz, geleceğimiz, çocuklarımız, bu cihazla her türlü yaşam koşuluna rahatlıkla uyum sağlayabilecek ve aileleriyle birlikte daha güvenli kullanım rahatlığına sahip olacaklardır. Bundan sonraki süreçte kalan çocuklarımızla toplamda 200'e yakın çocuğumuza dağıtım sağlanacak. Bu çocuklarımıza da ulaşmak için elimizden geleni yapacağız. Bu projede emeği geçen başta Muğla Valimiz Sayın Orhan TAVLI olmak üzere, İl Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfımıza, Çocuk Endokrin Uzmanımıza ve ilgili kurumlarımıza çok teşekkür ederim." dedi.

Tip-1 Diyabetli çocuklarımızın yaşadığı mutluluk gözlerine yansıdığı programda protokol ve tüm katılımcılarla beraber hatıra fotoğrafı çekildi.

Günün anısına Çocuk Endokrinoloji uzmanı Dr. Gülay CAN YILMAZ ve ekibine teşekkür plaketi takdim edildi.

• OLCUMC (8).JPG
  • OLCUMC (7).JPG