3-9 Kasım Organ ve Doku Bağışı Haftası Etkinliklerimiz… ​
05 Kasım 2021

3-9 Kasım Organ ve Doku Bağışı Haftası Etkinliklerimiz…

Kurumumuz Organ Nakil Koordinatörlüğü Birimi tarafından 3-9 Kasım Organ ve Doku Bağışı Haftası etkinlikleri kapsamında Menteşe Sınırsızlık Meydanı’nda bilgilendirme standı açıldı. Organ bağışı farkındalığını geliştirmek amacıyla kurulan stantta bilgilendirme broşürleri dağıtıldı, organ bağışında bulunmak isteyen kişilerin kayıtları yapılarak organ bağış kartları verildi. Kişilere organ bağışının önemi anlatıldı. Gönüllülük esasına bağlı olarak yapılan bağış işlemiyle, nakil bekleyen kişilere nasıl umut oldukları anlatılarak, Bağışlanan Her Organın, Umut Bekleyen Kişilere Armağan olduğu ifade edildi.

Başhekim Doç. Dr. Turhan TOGAN ve Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Murat URKAN’ın da hazır bulunduğu standı Muğla İl Emniyet Müdürü Süleyman Suvat DİLBEROĞLU ziyaret etti. Her bağışın yaşam için umut olduğunun farkında olarak organ bağışında bulunduğunu ve emniyet olarak organ bağışına destek verdiklerini ifade ettiler. Emniyet Müdürü Süleyman Suvat DİLBEROĞLU, organ bağış kartını Başhekim Doç. Dr. Turhan TOGAN’ın elinden aldı.

Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Turhan TOGAN; Her bir bağış yeni bir hayattır. 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası münasebetiyle, vatandaşlarımızı bilinçlendirmek ve organ bağışı kabul etmek üzere dün kurumumuzda açtığımız stant faaliyetleriyle, bugün de Sınırsızlık Meydanı’nda Organ bağışı konusunda bilgilendirmeye devam ediyoruz. 2021 yılı Şubat ayında kurduğumuz Organ Nakil Merkezimizde Doç. Dr. Murat URKAN ve ekibi tarafından bugüne kadar 5 başarılı böbrek nakil ameliyatı gerçekleştirildi. Muğla yöresinde kadavradan naklin yapılmasının yanı sıra canlıdan canlıya da yapmayı planladığımız nakiller için halkımızın farkındalığını arttırmak, bilinçlendirmek ve konunun önemini anlatmak üzere stant kurduk. Bilgilendirme broşürleri dağıtıyoruz. Biz bu etkinliklerle, vatandaşlarımızı organ bağışına teşvik ederek, diyalize bağlı olan ve organ nakli bekleyen hastalarımıza umut olabilmeyi hedefliyoruz.

Süreç hakkında konuşan Doç. Dr. Murat URKAN da, Organ Nakil Merkezinin açılışından buyana 5 tane başarılı böbrek nakli ameliyatı gerçekleştirdiklerini, amaçlarının, bu bir haftalık farkındalık süresini bir yıla yaymak olduğunu ifade etti. “Vatandaşlarımızın farkındalığı arttırmak istiyoruz. Çünkü Muğla ve Ege bölgesinde çok ciddi potansiyel var ama bunun karşılığının alınamadığının en büyük göstergesinin kadavra bağışı eksikliği olduğunu belirtti. Yılda 30 bin organ bekleyen hastamız var. Bunun 3 bini böbrek nakli bekleyen hasta. Bu amaçla organ bağışında farkındalık yaratmak adına bugün bir start verdik. Bundan sonra da çalışmalarımız hız kesmeden devam edecek olup, bu bir başlangıç” dedi.

Öğleden sonra Menteşe Konakaltı İskender Alper Kültür Merkezi Nail Çakırhan Salonu’nda gerçekleşen panele Vali Yardımcısı Mehmet Suphi OLCAY, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nevres Hürriyet AYDOĞAN, Hastane Başhekimi Doç. Dr. Turhan TOGAN, sağlık çalışanları ve vatandaşlar katılım sağladı.

Panel Başhekim Doç. Dr. Turhan TOGAN’ın açılış konuşmasıyla başlayarak, Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Okay NAZLI, Doç.Dr. Murat URKAN ve Prof. Dr. Bülent HUDDAM’ın katkılarıyla, tarihte ilk organ naklinin başlangıcından buyana geçirdiği süreç ve ülkemizdeki organ bağışı işleyişi hakkında katılımcılara bilgi verilerek, organ bağışının önemi vurgulandı.

İlk böbrek nakli yapılan hastamız Mustafa ÇETİNKAYA’nın yeni hayat biçimi hakkında ve yaşadığı süreci anlattığı panel de, beyin ölümü gerçekleşen evladının organlarını bağışlayarak örnek bir davranış sergileyen anneye Vali Yardımcısı Mehmet Suphi OLCAY tarafından “Teşekkür Belgesi” takdim edildi.

• web resim 1.jpg
  • web resim 2.jpg