Kapalı Yöntemle Özofagus Kanseri (Yemek Borusu) Ameliyatı Ivor Lewis Özofajektomi Gerçekleştirildi.
03 Mayıs 2021

Hastanemizde İlk kez Kapalı Yöntemle Özofagus Kanseri (Yemek Borusu) Ameliyatı Ivor Lewis  Özofajektomi Gerçekleştirildi.

Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği bünyesinde oluşturulan bir ekip tarafından Muğla’da bir ilk daha gerçekleştirildi.  Ivor-Lewis özofajektomi ilk kez tamamen kapalı (laparaskopik ) olarak, yemek borusu kanseri teşhisi konulan 68 yaşındaki hastamıza başarıyla uygulandı.

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Murat URKAN tarafından yapılan açıklamada,  “Özofagus kanserleri, gerek tedavi ve gerekse prognoz bakımından organ kanserleri içinde kötü karakterliler arasında yer almaktadır. Organ kanserleri arasında %2–5 oranında, gastrointestinal kanserler arasında ise 4. sırayı alır. Özofagus kanseri çoğunlukla 50–70 yaş grubunda görülürse de son yıllarda daha erken yaşlarda da görülmeye başlamıştır. Erkeklerde de kadınlara oranla 5 kat daha fazla görülmektedir.

Sigara kullanımı, alkol ve madde bağımlılığı, kötü beslenme, obezite, radyasyon maruziyeti, genetik ve çevresel faktörler mevcut başlıca risk faktörleridir. Midede reflü varlığı da özofagus kanserine neden olabilmektedir.

Özefagus ve özefagogastrik bileşke kanserleri genellikle midenin bir kısmı ile yemek borusunun tümü veya alt yarısının alınması ve kalan midenin tüp şekline getirilerek kalan yemek borusu üst ucuna bağlanması şeklinde cerrahi olarak iki aşamalı ve özellikli bir ameliyat gerektirmektedir. Hastalara genellikle ameliyat öncesi ve/veya sonrası kemoterapi ve radyoterapi (ışın tedavisi) uygulanır. Ameliyat sırasında tümörle yakın ilişkili lenf bezleri de temizlenmektedir.” dedi.

Özefajektomi (Ivor Lewis Özofajektomi) adı verilen bu ameliyat Türkiye'de belirli büyük hastanelerde gerçekleştirilebilmektedir. Minimal invaziv (laparoskopik/robotik) yöntemle gerçekleştirilmesi ise daha sınırlı sayıda büyük merkezde mümkün olmaktadır. Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Murat URKAN, Op. Dr. Gündüz MEMİŞ, Op. Dr. Cem DÖNMEZ, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı’ndan Doç. Dr. Başak ALTIPARMAK ve Gastroentereloji Uzmanı Doç. Dr. Burak ÖZŞEKER’den oluşan bir ekip tarafından, Muğla’da ilk kez Laparoskopik (kapalı) yöntemle başarıyla gerçekleştirilmiş olan ameliyat sonrası hasta 5. gününde ağızdan gıda alımına başlamış ve 8. gününde de şifa ile taburcu edilmiştir.

DSC_0258 (2).JPG