Çölyak Hastalığı Farkındalık Haftası (9-16 Mayıs)
14 Mayıs 2025

 

Kurumumuz poliklinik girişinde Çölyak hastalığı farkındalığı oluşturmak için bilgilendirme standı kuruldu.

Gastroenteroloji uzmanı Prof.Dr.Burak ÖZŞEKER, Doç.Dr.Mehmet Suat YALÇIN ve gastroenteroloji ekibi tarafından kurulan standı hastane yönetim ekibi ziyaret etti. Stanta broşürler dağıtılarak hastalık hakkında bilgilendirmelerde bulunuldu.

Çölyak hastalığı, genetik yatkınlığı olan bireylerde, buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan gluten adlı proteine karşı vücudun verdiği alerjik tepki ile ince bağırsak başlangıç bölge yapısının değişmesiyle emilim bozukluğuna neden olan otoimmün bir hastalıktır.

Çölyak hastaları gluten içerikli besinler tükettiğinde, kronik ishal veya kabızlık, kilo kaybı, midede şişkinlik ve gaz, karın ağrısı, kansızlık ve buna bağlı yorgunluk yanı sıra göz kuruluğu gibi belirtiler yaşarlar.

Hastaların öncelikle gastroenteroloji bölümüne başvurmaları gerekir. Çölyak hastalığı teşhisini koymak için laboratuvar testleri ve Endoskopi ile ince bağırsaktan biyopsi alınması gerekebilir.

Çölyak hastalığında etkin olduğu bilinen tek tedavi, glutenin ömür boyu diyetten çıkarılmasıdır. Çölyak hastalığı olan kişiler glutensiz diyet uygulayarak, buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi gluten içeren gıdalardan uzak bir beslenme alışkanlığı kazanarak, hastalığın var olan semptomlarını kontrol altına alabilir, yaşam kalitelerini arttırabilir ve hastalıkları ile ilgili komplikasyonların oluşmasını önleyebilirler.

  • çölyak  hftası 2025
  • çölyak  hftası 2025
  • çölyak  hftası 2025
  • çölyak  hftası 2025
  • çölyak  hftası 2025
  • çölyak  hftası 2025
  • çölyak  hftası 2025
  • çölyak  hftası 2025