SİZ DE ORGANLARINIZI BAĞIŞLAYIN YAŞASIN!
09 Kasım 2023

3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası

Kurumumuzda organ bağışı haftası 3 Kasım’da Organ Bağışı Standının açılışı ile başladı. Hafta içi hastane giriş arenasında yapılan izin ver yaşasın bilgilendirme etkinliği, Çarşamba günü lokma dökülerek hastaneye başvuran vatandaşlarımız ve çalışanlarımıza dağıtılmasıyla devam etti.

9 Kasım 2023 tarihinde Muğla kent merkezi Sınırsızlık Meydanında kurulan stantta vatandaşların tansiyon ve şeker ölçümü yapılarak organ bağışı bilgilendirmeleri yapılıp bağışçı kayıtları alındı.

Organ ve Doku Nakil ekibiyle birlikte stantta bulunan Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent HUDDAM, bu hafta kapsamında açıklamalarda bulundu: “Organ nakli bir çok kronik hastalığın tedavisinde ülkemizde de başarılı bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Ancak ülkemizde organ bağışının yetersizliği nedeniyle organ bekleme sırasındaki hastalarımızın sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Son rakamlara göre organ bekleme sırasındaki hasta sayısı 30 bini geçmiş bulunmaktadır. Organ bağışı sayılarımızı arttırmak ve bekleme sırasındaki hasta sayılarımızı azaltmak amacıyla her yıl 3-9 Kasım tarihleri arasında Organ Bağışı Haftası olarak kutlanılmaktadır.  Biz de Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrenci bilimsel araştırma topluluğu (MUBAT) olarak farkındalığı arttırmak amacıyla bugün sınırsızlık meydanında bu etkinliği gerçekleştirdik. Bu etkinlikte organ bağışının önemi ve organ naklinin nasıl yapıldığı hakkında bilgilendirmeler yaparak gönüllülerimizin kayıtlarını almaya çalıştık. Ayrıca kalp damar ve böbrek gibi organlarımıza en çok zarar veren tansiyon ve şeker hastalığı farkındalığı için vatandaşlarımızın şeker ve tansiyon ölçümünü yaparak onları bilgilendirmeye çalıştık. Bağışlanan her organ filizlenen bir candır.” dedi.

Organ nakil merkezi hekimlerimizden Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Asım ONUR’un da hazır bulunduğu etkinlikte; “Bağışlanan her organ hastalarımız için yaşama tutunmak ve yeni bir hayata başlamak için umuttur.  Bugün burada yapılan her bağış kaydı çok önemli. Kişinin organ bağışını yapması onun hastanede ve yoğun bakım şartlarında yapılan beyin ölümü testleri sonrasında ailesinin de bağışa izin vermesiyle gerçekleştirilen bir süreçtir.” dedi.

Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Turhan TOGAN ve hastane yönetim ekibi de standı ziyaret etti.

Başhekim TOGAN “Organ bağışı konusunda farkındalık oluşturmak adına yürüttüğümüz faaliyetlerimiz ile toplumun her kesimine ulaşmak ve duyarlılığı arttırmak adına yapılan çalışmalar nedeniyle tüm ekip arkadaşlarıma teşekkür eder, daha fazla organ yetmezliği olan hastalarımızın şifa bulması adına organ ve doku bağışı konusunda bilinirliği artan vatandaşlarımızın daha duyarlı olmalarını dilerim. Bu haftada böbrek nakilli annemizin doğum yapması bizleri ayrıca duygulandırdı. Umuyorum ki bu yaptığımız çalışmalar iyi örnek oluşturur. 2021 yılından itibaren ilimizdeki tek organ nakil merkezi olan kurumumuzda çalışmalar aktif olarak devam etmektedir." ifadesini kullandı.

Bağışlanan her organ filizlenen bir candır. Siz de organlarınızı bağışlayın yaşasın!

• DSC_0190.jpg
  • DSC_0198.jpg