KAMUOYUNA DUYURU ​
23 Mayıs 2021

KAMUOYUNA DUYURU

Bilindiği üzere pandemi sürecinin en başından beri Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak Muğlalı vatandaşlarımıza tüm personellerimiz ile büyük bir özveriyle gece gündüz demeden hizmet vermiş ve vermeye de devam etmekteyiz.

PCR Laboratuvarı, filyasyon ve aşılama sürecindeki çalışmalarımız Sağlık Bakanlığımız tarafından açıklanan usul ve esaslara uygun şekilde hiçbir taviz vermeden, Bakanlığımız tarafından da haftalık olarak açıklandığı şekilde İlimizde başarı ile sürdürülmektedir.

Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak vatandaşlarımıza bugüne kadar Covid-19 salgın sürecinde 10501 doz Sinovac 12883 doz Biontech aşısı uygulanmıştır. Hastanemizde oluşturulan Covid-19 Aşı Uygulama Birimlerinde Sinovac uygulanan aşı odaları ile Biontech uygulanan aşı odaları ayrı ayrı oluşturulmuş olup, talimatlara uygun şekilde, Sinovac aşıları tek flakonlar halinde direkt olarak, Biontech aşıları ise Bakanlığımız tarafından belirlenen oranlarda SF (serum fizyolojik) ile karıştırılarak soğuk zincir şartlarında vatandaşlarımız gözü önünde hazırlanarak deneyimli sağlık personellerimiz tarafınca uygulanmakta ve kayıt altına alınmaktadır.

22.05.2021 tarihinde sosyal medyada Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi hakkında mahalli bir gazeteci tarafından “Muğla’da Aşı Uygulama Bölümünde Korkunç İddia” başlıklı yapılan tamamen asılsız iddialardan oluşan haber yayımlanmıştır. Bu iddialar ile ilgili olarak;

Hastanemiz Biontech Aşı Uygulama Bölümünde, 10 Mayıs 2021 tarihinde Biontech sırası gelen bazı hastalara hemşirelerin yanlış uygulama nedeniyle sulandırıcı (SF) yapıldığı iddiası hakkında; söz konusu 6 dozluk Biontech aşı flakonun randevu oluşturup gelmeyen kişiler nedeniyle soğuk zincirin kırılması dolayısıyla, sağlık personelimiz tarafından tutanak altına alınarak zayi aşı olarak Sağlık Bakanlığı Aşı Takip Sistemine işlenmiştir. Zayi aşı flakonu ve 6 adet barkodu ilgili tutanak ile birlikte İl Sağlık Müdürlüğü Aşı Birimine teslim edilmiştir. İlgili 6 adet barkodlar Bakanlığımız Aşı Takip Sisteminden kontrolleri yapılmış ve zayi olarak işlendiği görülmüş, iddia edildiği şekilde hiçbir vatandaşımıza telafi amaçlı SF uygulaması yapılması söz konusu değildir. Aşılama Sistemi kişiye özel barkodlar ile Bakanlığımız tarafından anlık ve online takip altındadır. Zayi olarak işlenerek Sağlık Bakanlığına bildirilen aşının telafisi olamayacağı gibi, hiçbir zayi aşının da vatandaşımıza uygulanması söz konusu dahi edilemez. Söz konusu 6 dozluk Flakon, barkodları, tutanakları İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Başkanlığında muhafaza edilmektedir.

Sinovac aşı randevusu alarak hastanemize başvuran kişiye Biontech aşısı uygulandığı iddiası hakkında; aşı uygulama sistemimizde Bakanlığımız tarafından geliştirilen “AŞILA” uygulaması yazılımı kullanılmakta olup, kişiye özel alınan randevuya göre Sinovac veya Biontech aşısı yapıldığı kişinin özel telefonuna özel sms olarak bilgilendirilmekte ve HES koduna işlenmektedir. Kullanılan “AŞILA” bilgi işlem uygulaması teknik olarak kişilere farklı aşı uygulaması yapılmasına kesinlikle izin vermemektedir. Zaten bu iki aşı uygulama odaları ayrı alanlarda olup, dolayısıyla bu iddia da diğerleri gibi asılsızdır.

“Biontech aşılarının dibinde fazla doz kalıyor. İki haftadır kalan fazla dozları hemşireler dolaba kaldırıp yakınlarına yapıyor.” İddiası hakkında; Biontech aşısı 1 flakonundan SF(serum fizyolojik) ile seyreltilmesi sonucu 6 dozluk aşı kazanılmakta, Sağlık Bakanlığının rehberinde tarif edildiği üzere,  her bir kişiye 0,3 ml olacak şekilde aşı uygulanmaktadır. Zaten Bakanlığımızca Haziran ayı sonuna kadar nüfusumuzun çok büyük bir kısmının aşılanması gerçekleştirilecek olup, randevusuz hiçbir kimseye aşı uygulanması hastanemizce mümkün değildir. Sırası gelmeyen hiçbir vatandaşımıza “AŞILA” sistemi gereği kesinlikle aşı hakkı işlenememektedir. Ayrıca Biontech aşıları 2-8 C derecede 6 saat içerisinde tüketilmek zorunda olup, biriktirilmesi durumunda aşılar bozulmaktadır.

Sonuç olarak; pandemi ile mücadele sürecinin en önemli faktörlerden biri olan aşılama uygulamalarının Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tüm vatandaşlarımıza eksiksiz ve büyük bir titizlikle uygulandığı yukarıda belirttiğim açıklamalar ile aşikardır. Pandemi sürecinde Muğla Basınımızın bizlere verdiği destek salgın ile mücadelede çok kıymetli olup, bu şekilde tarafımız ile görüşmeksizin yapılan asılsız, mesnetsiz, basın ilke ve esaslarına uymayan çirkin iddialar, tüm sağlık camiamızı yaralamış olup, gece gündüz demeden fedakarca çalışan tüm sağlık çalışanlarımızın moral ve motivasyonunu bozmuş, kamu vicdanını derinden yaralamıştır. Pandemi süreci; vatandaşlarımız, tüm  kurum/kuruluşlar ve değerli basınımızla el ele yürütülecek bir mücadele olup, basında yer alan bu tür haberler pandemi ile baş etme sürecinde halk sağlığına zarar vermekten öteye gitmemektedir.

Basında yer alan asılsız iddialar ile ilgili olarak, tarafımızca adli ve idari işlemler derhal başlatılacaktır.

Tüm vatandaşlarımızdan ricam sırası gelen herkesin bir an önce aşı randevularını oluşturarak, sağlıklı yarınlarımıza biran evvel kavuşmak için Covd-19 aşılarını yaptırmalarıdır. Bu güne kadar yaptığımız başarılı çalışmalar tüm kamuoyu tarafından takdir ile karşılanmış olup, Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak her zaman sizlere en iyi şekilde hizmet sunmaya devam edeceğiz.

Tüm kamuoyuna saygı ile sunarım.

Doç.Dr. Turhan TOGAN

Başhekim