Doç.Dr.Ozan Gökdoğan -İşitme Sağlığını Korumak Önemlidir. Çünkü Çoğu İşitme Kaybı Oluştuktan Sonra Geri Döndürülemez.
03 Mart 2024


Fısıldayan sırlardan gürleyen kahkahalara kadar hayatın çok sesliğinin ortasında, işitme yeteneklerimizi koruma ve değer verme zorunluluğu çok önemlidir. Dünya İşitme Günü, işitme sağlığının önemini vurgulayan ve herkes için erişilebilir kulak ve işitme bakımını savunan küresel bir eylem çağrısıdır.

Dünya İşitme Günü nedir?

Dünya İşitme Günü, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından işitme kaybının önlenmesi konusunda farkındalık yaratmak ve dünya çapında kulak ve işitme bakımını teşvik etmek amacıyla düzenlenen yıllık bir etkinliktir. Gün, işitme kaybı olan önemli sayıda insana ve bunu tedavi etmek ve önlemek için mevcut müdahalelere dikkat çekmek için her yıl 3 Mart'ta küresel olarak kutlanmakta ve dünyanın her köşesinden paydaşları, işitme kaybı ve ilgili sorunları ele alma ve hafifletme misyonuyla bir araya getirmektedir.

İşitme kaybı nedir?

İşitme kaybı kişinin duyma ve duyduğunu anlama fonksiyonlarının azalması olarak tanımlanabilir. Ülkemizde en sık görülen sağlık problemleri arasında yer alan işitme kaybı gelişmiş ülkelerde de en fazla karşılaşılan üç sağlık sorunundan biri olarak belirlenmiştir. Doğuştan işitme kaybı görülebildiği gibi herhangi bir yaşta da ortaya çıkabilmektedir.

İşitme kaybı ne sıklıkta görülmektedir?

Dünya çapında 1,5 milyardan fazla insan işitme problemi yaşamaktadır. Bunlardan tahmini 430 milyonunun, daha iyi işiten kulakta orta veya daha yüksek şiddette işitme kaybı olduğu tahmin edilmektedir. Tedavi edilmeyen işitme kaybının, etkilenenlerin ve ailelerinin yaşamları üzerinde geniş kapsamlı bir etkisi vardır. Toplumsal düzeyde ise bölgeye yıllık 262 milyon dolarlık bir maliyet oluşturuyor. Bu nedenle, yaşamın her aşamasındaki olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla işitme kaybını önlemek ve ele almak için acil eyleme ihtiyaç vardır. Bir bireyin yaşamı boyunca işitme yörüngesi, herhangi bir zamanda işitme kapasitesini belirler.

Kulak ve işitme bakımı ne anlama gelir?

Kulak ve işitme bakımı terimi, işitme kaybını ve buna bağlı kulak hastalıklarını önlemek, tanımlamak ve tedavi etmek için gereken tüm müdahaleleri ifade eder. İşitme kaybı olan kişiler için rehabilitasyon ve desteği içerir.

İşitme kaybının ortaya çıkma nedenleri nelerdir?

İşitme kaybına yol açan faktörler arasında ilk sırayı geçirilen bazı hastalıklar ve kullanılan ilaçlar almaktadır. Kızamık, kabakulak, ateşli hastalıklar ya da enfeksiyon öyküsü bu hastalıklardan birkaçı olarak söylenebilir. Antibiyotiklerin bir kısmı, kemoterapi ve bazı tansiyon ilaçları, aspirin kullanımı işitme kaybını tetikleyebilmektedir.

En sık görülen nedenlerden bir diğeri de gürültüye maruz kalmaktır. Çalışma ortamlarında, çevresel kaynaklarda oluşan gürültüler gün geçtikçe toplumun işitme sağlığını olumsuz etkilemektedir. Kulaklıkla müzik dinlemek, trafik gürültüsü, eğlence yerlerindeki gürültüler

örnek olarak verilebilir. İlerleyen yaşla birlikte işitme kaybı görülme oranı da artmaktadır. 65 ile 75 yaş arasındaki her 3 kişiden birinde işitme kaybı saptanmaktadır. 75 yaş üzerinde bu oran %50’ye kadar çıkmaktadır.

 Ne gibi belirtileri vardır

Bazı vakalarda işitme o kadar yavaş azalır ki işitmenin ciddi derecede azaldığı fark edilmeyebilir. Söylenilenlerin sık tekrarlanması, yüksek sesle konuşulması en temel bulgulardandır.

Erken dönemde yüksek frekanslı sesler( çocuk veya kadın sesi gibi) ve ‘S’ ve ‘F’ içeren seslerin anlaşılması daha da zordur. Bulgular;

 Telefon konuşmalarının anlaşılmasında zorlanma

 Çevre gürültüsü varlığında işitmede zorlanma

 Birden çok kişinin konuştuğu bir ortamda konuşmayı takip etmede zorlanma

 İnsanların net konuşmadığı ve mırıldandığının düşünülmesi

 Sıklıkla karşıdakinin söylediğini yanlış anlama veya yanlış cevap verme

 Söylenilenlerin sıklıkla tekrar ettirilmesi

 Televizyon sesinin çok açılması

 Kulaklarda çınlama ve uğultu olması

Bu bulgulardan bir veya birkaçı varsa bir KBB uzmanına kontrol olmanız önerilir.


  • doç.dr.ozan gökdğn